”Swedish Match har seglat upp som en populär aktie bland spararna”

Philip Morris lägger bud på Swedish Match. Bland de större ägarna syns idel utländska ägare, men aktien har seglat upp som en småspararfavorit, om man får tro Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Frida Bratt
Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Idag kom det väntade beskedet att amerikanska jätten Philip Morris lägger ett rekommenderat uppköpserbjudande på tobaksbolaget Swedish Match värt 106 kronor kontant per aktie.

Styrelsen i Swedish Match rekommenderar aktieägarna att acceptera erbjudandet som är villkorat med en accept på mer än 90%. Aktien steg igår cirka 25% till 95 kronor efter att båda bolagen bekräftat att diskussioner om ett bud pågick.

Igår skrev Affärsvärlden om ägandet i Swedish Match. ”Få bolag på Stockholmsbörsen har större andel utländskt ägande än Swedish Match och bland storägarna trängs utländska fonder med riskkapitalbolag”, går att läsa i artikeln som du hittar här. Det utländska ägandet uppgår till 78% av aktierna, vilket kan jämföras med snittet bland large cap-bolagen på 39%.

Nu säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Affärsvärlden att Swedish Match har seglat upp som en relativt populär aktie bland spararna under det senaste året. Hon menar att spararna söker trygga hamnar i form av mer defensiva aktier.

”Detta i kontrast till större ägare och institutioner – Swedish Match har ju varit lite av ett ägarlöst bolag under lång tid. Dessutom har aktien ibland ratats av fondförvaltare av ESG-skäl, och det har därför naturligtvis varit en risk i bolaget. Men privatsparare har resonerat annorlunda”, säger hon och fortsätter:

”Sedan början av januari 2021 har antalet ägare av Swedish Match via Nordnet ökat med över 60%. Jag tror att privatspararna har velat komma åt bolagets stabila intäkter – något som premieras nu när investerare skyr allt vad förhoppningar om framtida vinster heter – som finns i kombination med tillväxten för Zyn.”

Hon frågar sig dock om spararna nu kommer  ha svårt att hitta defensiva aktier.

”Det är ett bud med en bra premie. Men det är både trist och synd att Swedish Match lämnar Stockholmsbörsen. Minns väl att också Ica försvunnit, ser vi en dränering på defensiva aktier på Stockholmsbörsen? Det gör att det inte går att hitta så väldigt många alternativ i en defensiv portfölj”, säger hon.

Om Swedish Match blir en vinnare på Stockholmsbörsen i dag återstår att se – men du kan alltid hitta dagens bästa och sämsta aktier på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets