TAMRO: Apoteksbolagets lyckopiller

Finska börsbolaget Tamro har en stark ställning somläkemedelsdistributör i Norden. Aktien är försiktigt värderad,delvis på grund av Apoteksbolagets stora ägande.

Stora förändringar är på gång inom nordiskläkemedelsdistribution. De ökade läkemedelskostnaderna oroarpolitikerna som försöker bromsa utvecklingen. I Sverige utredsApoteksbolagets roll av Lars Jeding, som beräknas bli klar underoktober månad. I Norge finns ett stortingsbeslut på attmonopolföretaget Norsk Medisinsaldepot skall privatiseras ochatt vem som helst skall få öppna apotek. I Finland finns ettförslag om att ersättningen till apoteken kraftigt skall skärasned.Detta låter som dåliga nyheter för finska Tamro, som är norraEuropas största läkemedelsdistributör. Men Tamro har en starkmarknadsställning och kommer sannolikt inte att drabbas så hårt.Tamro är grossist och har omkring 60 procent av marknaden iSverige och Finland. I grossistledet råder oligopol vilket göratt det är svårt för nya aktörer att komma in.

Tamro gör också ett blygsamt påslag för att distribueraläkemedel från industrin till apoteken, drygt tre procent iSverige och drygt fem procent i Finland. I övriga Europa tillåtsgrossisterna ta ut 13-14 procent, varav dock en del går tillbakatill apoteken i form av rabatter. Men distributionen totalt settär billig i Norden, vilket innebär att läkemedelsindustrin fåren större del av kakan än i övriga Europa.

De låga kostnaderna i distributionen har gjort attläkemedelspriserna har kunnat hållas nere i Norden trots attläkemedelsindustrin kanske har bättre villkor än någonannanstans. I Sverige får industrin 77 procent av pålägget motkund, sedan Tamro via sitt svenska dotterbolag Ada tagit 3procent och Apoteksbolaget 20 procent. För flertalet länder iEuropa är motsvarande andel för industrin 60-65 procent. Detverkar alltså som det finns lite att hämta i distributionen ompolitikerna vill ha ned läkemedelspriserna. De som har störstanledning att oroas är nog den nordiska läkemedelsindustrin, somredan börjat utsättas för konkurrens från billigaresynonympreparat (generika) och från parallellimport (import frånländer där myndigheterna inte tillåter så höga påslag förindustrin).

Tamro lever på lövtunna marginaler. Rörelsemarginalen är intehögre än 1,3 procent. För koncernen blir den något högre (1,8procent) eftersom det finns ett par verksamheter med mer normalamarginaler: försäljning av utrustning till sjukhus ochlaboratorier samt tillverkning av sterila operationstextilierför engångsbruk. Men dessa verksamheter väger inte så tungt ikoncernen; åtta procent av omsättning och 35 procent avrörelseresultatet under årets första nio månader. Då har dockresultatet tillfälligt dragits ned av fjolårets hamstringsvåg iSverige som uppstod när självriskandelen vid läkemedelsköpskulle öka vid årsskiftet. Det slog särskilt hårt mot Tamrosstörsta kund, Astra.

Att Tamro kan överleva på sina små marginaler beror på attbolaget har måttliga kostnader och tar en mindre risk än andrahandelsföretag. Det finns inga kostnader för marknadsföring ochrisken med inkurant lager finns i stort sett inte eftersom mansysslar med uppdragsförsäljning. I Sverige finns drygt 900apotek att leverera till, men bara ett bolag att skicka fakturatill, Apoteksbolaget. Finland har, liksom Sverige,enkanalsdistribution vilket innebär att de olikaläkemedelsbolagen väljer en distributör. I övriga ländertillämpas flerkanalsystemet, där tillverkarna distribuerar genomflera grossister. Vilket system som är bäst är omdiskuterat.Flerkanalsystemet borde öka konkurrensen. Men de två ländernamed enkanalsystem håller de lägsta marginalerna, vilket tyder påatt det finns storskaleeffekter att hämta.

Avgörande för lönsamheten i ett bolag som Tamro är att ha en högkapitalomsättningshastighet och stora volymer. Det gäller att haen effektiv logistik och smarta IT-lösningar. Ambitionen är attväxa i Norden, Baltikum och nordvästra Ryssland för att få uppvolymerna ännu mer. Tamro har ingenting i Danmark och en litenförlustbringande verksamhet i Norge. Men det riktigt intressantamarknaden är Ryssland, som kan bli mycket stor. Det finnsverksamhet i S:t Petersburg, en ny distribunal har öppnats iPetrozavodsk i Karelen och kring årsskiftet startas en iArkhangelsk vid Vita havet. Murmansk på Kolahalvön kan också bliaktuellt för etablering.

Som aktie har Tamro varit en hyfsad placering under senare år,men i år har kursen inte hängt med den allmänna utvecklingen påHelsingforsbörsen. Det kan bero på att 1997 blir ett mellanårresultatmässigt på grund av fjolårets hamstring i Sverige. Menkursen trycks nog också ned av osäkerheten kring Apoteksbolagetsstora innehav (25 procent), som i dag har ett marknadsvärdekring 1 miljard kr. Många ifrågasätter det lämpliga i att endetaljist på detta sätt både är ägare och kund.

Det är klart att posten skall säljas, men tidigast maj 1998enligt ett avtal. Apoteksbolaget blev aktieägare 1995 närdotterbolaget Ada såldes mot betalning i aktier: 40 miljonerTamroaktier för 21 finska mark styck, 840 miljoner finska mark,motsvarande 45 procent av kapitalet. 18 miljoner av aktiernasåldes i fjol till olika institutioner till kursen 23,5 finskamark, totalt 423 miljoner finska mark; alltså inte någon lysandeaffär. Apoteksbolagen fick dock loss en rejält slant, som gjordeatt staten kunde få en extra hög utdelning. Därefter har kursenfortsatt upp till idag 33 finska mark. Det är dock inte säkertatt utvecklingen varit lika positiv om Apoteksbolaget legat kvarmed hela posten. Utförsäljningen har stimulerat kursen eftersomomsättningen i aktien ökade markant.

Tamro är försiktigt värderat. Det ligger nära till hand attjämföra med tyska Gehe, också en börsnoteradläkemedelsdistributör verksam i flera länder efter förvärv iStorbritannien och Frankrike. Gehe, med ungefär samma lönsamhetsom Tamro, värderas till p/e-talet kring 25 räknat på åretsförväntade vinst, jämfört med 18 för Tamro om vi går påkonsensusprognoserna.

BILDTEXT: Tamro verkar på en oligopolmarknad. Ende konkurrenteni Sverige är Kronans Droghandel och i Finland Orion. Tambro hardessutom intresse av att köpa Norske Medisinsaldepot, som har 70procent av den norska marknaden.

FAKTARUTA: Små marginaler

Tamro,miljoner finska mark 1994 1995 1996 1997*Omsättning 9610 10735 13220 13200Rörelseresultat 174 181 242 240Marginal, % 1,8 1,7 1,8 1,8Finansnetto -31 -27 -17 -10Vinst 143 155 224 230Vinst/aktie, fim 1,25 1,33 1,73 1,85 * Affärsvärldens prognos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.