Techfrossan skrämmer inte fondspararna

Privatspararna fortsätter nettoköpa fonder, och teknikfonder lockar ännu, trots osäkerheten i de amerikanska techjättarna.
Foto: Chris Ryan/TT

Oron för en andra smittovåg har tagit fart, men trots detta och vinsthemtagningarna i tekniksektorn har världens börser fortsatt uppåt. De svenska spararna fortsätter också nettoköpa fonder och att spararna även dras till aktiefonder pekar på att spararna ändå är positiva om börsen. Det visar pressmeddelanden från Nordnet och Avanza.

”Trots en ny coronavåg och eventuella nya nedstängningar, och därtill en rejäl osäkerhet i de amerikanska techjättarna, så präglas fondköpen i september av optimism. Många resonerar uppenbarligen som så att rekyler är rimliga i ljuset av den uppgång vi haft, och det har de ju rätt i”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Ädelmetallsfonder
Teknikfonder Europafonder
Globalfonder Läkemedelsfonder
Fastighetsfonder Rysslandsfonder
Blandfonder Östeuropafonder

Bland Avanzas sparare toppar Sverigefonder för andra månaden i rad.

”Stockholmsbörsen har presterat bra och tillhör de bäst utvecklade börserna senaste månaden. Sverigefonderna är också månadens klart mest köpta fonder och fyra av tio fondkronor går till just Sverigefonder. Här väljer spararna primärt billiga indexfonder eller aktivt förvaltade Sverigefonder som fokuserar på små- och medelstora bolag”, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Teknikfonder är månadens näst mest köpta fonder.

”Stora globala investerare har under månaden minskat sin exponering mot teknik något och det har skett en försiktig sektorrotation till mer cykliska industribolag. Det är ingen trend som märks av bland privatspararna. Tre av månadens sex mest köpta fonder är teknikfonder”, säger Johanna Kull.

Även hos Nordnet syns en fortsatt aptit på teknikfonder.

”Spararna tycks fortsatt tro mer på tillväxtbolag än på klassiska värdebolag, vilket det låga ränteläget bidrar till. Antalet ägare av Europafonder hos Nordnet backade under månaden, medan antalet ägare av USA-fonder totalt sett fortsatte att öka samtidigt som aptiten på teknikfonder kvarstår”, säger Frida Bratt.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Didner & Gerge Aktiefond
Swedbank Robur Ny Teknik Didner & Gerge Småbolag
Länsförsäkringar Global Indexnära Öhman Realräntefond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Öhman Sweden Micro Cap
TIN Ny Teknik Didner & Gerge Small & Micro Cap
Swedbank Robur Access Asien Lannebo Europa Småbolag
Spiltan Räntefond Sverige Gladiator
SPP Aktiefond USA Norron Active
SEB Sverige Indexfond Delphi Nordic
SPP Aktiefond Global Skagen Kon-Tiki

Bland Avanzas kunder är fonder som investerar i guld och silver månadens klart mest sålda fonder.

”Fonder som investerar i guld och silver fick många nya sparare under sommaren när guldpriset nådde en ny rekordnivå. I takt med att guldpriset sedan dess backat något, har emellertid spararnas intresse för fonderna svalnat markant”, säger Kull.

Vinsthemtagningar syns även hos Nordnets kunder.

”Fyra av de sex mest nettosålda fonderna i september är småbolagsfonder. Småbolag har gått klart bäst i den långvariga uppgång vi sett sedan i våras, men spararna vågar inte hoppas på att den utvecklingen ska fortsätta utan väljer att ta hem vinsterna”, säger Frida Bratt.