Teknik-vd årets Ruter Dam

SKF Sveriges vd Eva Karlsson är kvinnan som avancerat till den tyngsta chefsposten inom svenskt näringsliv det senaste året. Därför får hon utmärkelsen Ruter Dam.

– Det känns jätteroligt. För att få ännu fler kvinnor på höga poster inom näringslivet tror jag mycket på lyhördhet i ledarskapet, att fundera över vad det är som får kvinnor att vilja och våga, säger Eva Karlsson i ett pressmeddelande.

Hon har varit vd för SKF Sverige sedan 1 februari i år. Där ansvarar hon för 2 100 anställda och 7,3 miljarder kronor.

– Med gott ledarskap och kompetens har hon tagit sig till toppen, kommenterar chefs- och mentorprogrammet Ruter Dams vd och grundare Gunilla Arhén juryns enhälliga val.

Eva Karlsson, 44, är civilingenjör från Luleå tekniska universitet. Under utbildningen praktiserade hon 10 månader på SKF, där hon har varit i 21 år nu, i olika chefspositioner, senast som chef för produktutveckling och marknad på industridivisionen. Hon ser sig själv som en analytisk och målinriktad ledare.

– Jag är mån om att skapa en gemensam målbild. Och så är jag engagerad och jobbar mycket med att skapa delaktighet och lyssnar på de människor jag arbetar med. Tyvärr är jag lite otålig. Det går för fort ibland och då kan det bli lite fel, säger Eva Karlsson i en gratulationsintervju med Ruter Dam.

Hon gillar att jobba med människor och att vara chef, för då kan hon påverka skeenden.

– Det är oerhört stimulerande att jobba i team, skapa en målbild och tillsammans arbeta för att uppfylla den.

Hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam delades ut första gången 1990.

– Jag har sett vilka som fått utmärkelsen genom åren, men jag hade inte tänkt tanken att jag själv skulle bli aktuell, säger Eva Karlsson.

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här