Teknikföretagen ser djupare fall i Sveriges BNP

Bibehållna eller skärpta restriktioner innebär att en uthållig och stark återhämtning är osannolik, enligt Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall.
Teknikföretagen ser djupare fall i Sveriges BNP - mats-kinnwall-affarsvarlden-700_binary_6881154.png
Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.

Coronasituationen förblir nyckelfaktorn för den ekonomiska utvecklingen, skriver Teknikföretagen i en ny konjunkturprognos.

”Så länge som restriktioner bibehålls eller, som nyligen, till och med skärps, är en uthållig och stark återhämtning mycket osannolik”, säger Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall, i ett pressmeddelande.

Den global BNP-tillväxten revideras upp något till -4,8% för 2020, men stramare restriktioner i Eurozonen och Storbritannien gör att bedömningen för global tillväxt 2021 revideras ned till 3,8%.

Den globala industriproduktionen beräknas minska med 5% i år och öka med 5% nästa år.

För Sveriges del ses BNP minska med 4,4% i år och BNP-tillväxten för 2021 reivderas ned med en hel procentenhet till 2,5%. Nivån på BNP väntas i slutet av nästa år understiga pre-Coronanivån med 0,8%.

”Även Sverige har drabbats av en andra våg av smittspridning och ännu stramare restriktioner. Vi landar på ett djupare fall för Sveriges BNP 2020 än vi räknade med i september”, säger Mats Kinnwall.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.