”Tele 2 närmare strukturaffär”

Oj, oj, oj – vilken vecka! Solen lyste över Stockholm, börsen steg och strukturaffärerna fortsätter. Den som vandrade runt i Stockholms innerstad under torsdagen och fredagen i förra veckan kom snabbt till insikten att knappt någon jobbade i hela huvudstaden. Helt plötsligt finns det lediga lunchbord på restaurangerna igen och det beror knappast på att vi gått in i en lågkonjunktur utan helt enkelt på det faktum att ingen vill vara inne…

Golvet har dock haft fullt sjå och noterat en del spännande saker som sker. Vi lunchade med en riskkapitalist som hade tittat på Scribona:

– Förstår inte riktigt vad de sysslar med. De måste lägga ner hela sin rörelse i Danmark om de ska få ordning på det där. Det finns ju ändå inga nordiska köpare, bara leverantörer som tvingar dem att finnas på alla ställen, men det är hittepå. Om jag vore dem skulle jag lägga ner Danmark dag 1 och tappa lite omsättning och i stället lyfta marginalen med 1 procentenhet och i det läget vara hemma direkt.

En annan riskkapitalist, klädd i ljus kostym, har tittat på Teleca och ser saker på gång:

– Vi ville bjuda på några delar, men ångrade oss. Tror det är lite för tidigt och att det finns mer problem än vad folk tror. I rest-Teleca (den delen som ska vara kvar på börsen, reds anm.) kan ni räkna med att det händer massor. Förvärvet i Ryssland innebär att en hel del verksamhet kommer att flyttas dit. Tyvärr tror jag det blir tunga neddragningar på Skånekontoret, hälsar vännen som hävdar att ”Obigo fortfarande har gigantiska problem”.

Från Teleca är det inte långt till Tele 2, i alla fall inte rent språkligt, och där är marknaden nu i uppror:

– Jag fattar faktiskt ingenting. Här åker Vigo Carlund runt på turné efter turné och berättar att sfären tycker bolaget är undervärderat, det sprids läckor och rykten och alla väntar på att något ska hända. Och då slår de till med en rapport som är så dålig att man undrar om man blandat ihop bolaget med något annat företag, säger en upprörd vattenkammad.

Andra är mer sansade:

– Det är inget snack om att det där var rapportperiodens största besvikelse, men om något har en eventuell strukturaffär ryckt närmare. Genom agerandet i Millicom vet vi ju att de är intresserade av att skapa värden och med tanke på hur pressade Tele 2 är kommer det att hända något redan i år. Notera att de i rapporten fäste mycket vikt vid den ryska verksamheten och att den dessutom går väldigt bra och min tolkning är att det sker någon slags särnotering eller utförsäljning. Det stämmer också med det jag hör i sfären, säger en välkänd höjdare.

Alla Golvets vänner verkar övertygande om att ”detta år är ödesåret för Tele 2 och att något strukturellt sker innan snön faller igen”. Noterbart är att ingen verkar ha särskilt bråttom in i aktien utan att de flesta tycker man ska gå lång kring 80-kronorsnivån.

__________________

Veckans skryt:

1 ”Benima och Ångpanna = sant”

Ett tiotal gånger har vi påpekat, i såväl analyser som i Golvet, att Ångpanneföreningen ska köpa teknikkonsulten Benima från Teleca. Under måndagen blev affären av:

– Bra prislapp för Teleca, men bra även för Pannan. Visserligen kan de inte räkna med att dagens höga marginal i Benima står sig, men det gör inget. Det intressanta är att Pannan nu fått en stor volym och kommer att göra stora vinstökningar de kommande åren och det är roligt, säger en solbränna.

2 Uppvaktningen av Bengt Ågerup

I förra veckans Golv berättade vi att det kommit flera propåer till Bengt Ågerup, huvudägare i Q-Med, om att köpa hans bolag och kursen steg kraftigt. I en intervju avslöjade Ågerup mellan raderna också att så var fallet och att ”Q-Med inte är något familjeföretag” även om han var väldigt nöjd med nuvarande situation. Snacka om ingen rök utan eld…

3 Krisen i Doro

I februari berättade vi att det såg riktigt illa ut i Doro och att bolagets närmade sig en nyemission. I fredags kom beskedet…

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets