Tele2 jagar ny GSM-licens
”Vi fick in Tele2:s ansökan den 28 december. Det är den enda som kommit in hittills. Helst ser vi förstås att någon ny aktör anmäler intresse”, säger Hans Brändström, enhetschef för mobila tjänster på PTS.
Frekvensutrymmet som står till buds avser plats både i 1800-bandet och 900-bandet. En stor del av utrymmet härrör från det trafiktillstånd som Telenordia tilldelades för några år sedan men tvingades lämna tillbaka. Telenordias utbyggnadsplaner föll då på att det inte gick att komma överens om bra samtraffikavtal, så kallade roamingavtal, på de tre befintliga näten som drivs av Telia, Europolitan och Tele2.
”Nu finns ny lagstiftning som möjliggör roaming. PTS kan själv hjälpa till att medla om det blir svårt att komma överens”, säger Hans Brändström, enhetschef för mobila teletjänster.
De två licenserna ingick som en del i fjolårets UMTS-ansökan. Fyra operatörer visade intresse – Reach Out Mobile med finska Sonera, Telenordia med norska Telenor och brittiska British Telecom, Mobility4Sweden med bland annat tyska Deutsche Telecom samt Broadwave Communications med bland annat Tele1 och Western Wireless. De två förstnämnda konsortierna hör till de som valt att överklaga PTS UMTS-beslut. Därmed talar en del för att framförallt Sonera och Telenor kan ha intresse av att bygga ett svenskt GSM-nät. Flera av dessa har dessutom utryckt intresse för att hyra trafikkapacitet hos de befintliga GSM-operatörerna.
”Vi kommer förstås att vilja titta på vad som begärs i ansökan”, säger Telenordias informationschef Elisabet Järnstrand. Telenordia för samtidigt samtal med bland annat Europolitan, som under fredagen offentliggjorde traffikavtal med Hem-El.
Det lediga frekvensutrymmet för GSM kan använda spå olika sett. PTS kan tänka sig att ge nationella, regionala eller lokala tillstånd.
”Det viktiga för oss är att konkurrensen mellan de tre aktörerna som finns idag förbättras. Får vi fler än två sökande utlyser vi en skönhetstävling”, säger Hans Brändström.
Intresserade företag ska anmäla sig hos PTS fram till den 28 februari. Om en skönhetstävling blir aktuell kan tillstånd delas ut om inom ett år. Utan tävling tar det några månader.
Under fredagen fastställde även PTS reglerna för hur tillstånd för fast radioaccess, trådlöst bredband, ska fördelas. Ansökningarna kommer att påminna om förfarandet bakom utdelningen av UMTS-licenserna. Fyra tillstånd ska fördelas. Ungefär 25 företag har hittills anmält intresse. Inbjudan kommer att ske i februari och tillstånd delas ut i maj.
”Vi vill att en så stor del av Sverige ska täckas som möjligt. Men målgruppen för det här är små och medelstora företag och dom ligger inte överallt”, säger Per Kjellin, enhetschef för rundradio och fast radio. För att täcka in alla små- och medelstora företag i Stockholm behövs cirka 10 basstationer per nät, det vill säga totalt 40 stycken. Varje basstation kostar cirka 1,5 miljoner kronor. Utslaget över hela landet betyder det att investeringen i de fyra näten kommer att gå på ett antal hundra miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.