Tele2 och H&M i täten på börsen

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med handel uppåt på tisdagen i linje med Europas börser.

Investerarna skakade därmed av sig den senaste tidens oro i Mellanöstern om en eskalerande konflikt mellan USA och Iran, men det var defensiva bolag som tog täten.

Strax innan tisdagens 12-slag var OMXS30-index upp 0,7 procent till nivån 1.798. Aktier för 6,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten stod samtidigt tyska DAX för en 0,9-procentig ökning samtidigt som Londonbörsens huvudindex var upp 0,2 procent och franska CAC40 steg 0,5 procent.

Sektormässigt var det de mer defensivt präglade konsument- och telekomrelaterade bolagen som satt i förarsätet för indexuppgången i Stockholm. Tele2 steg till tätpositionen med en uppgång på 1,6 procent. H&M låg strax efter med en ökning på 1,5 procent. Swedish Match, Ericsson och Electrolux steg vardera 1,4 procent.

Volvo stack ut bland de mer direkt konjunkturberoende bolagen, efter att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika redovisats preliminärt till 20.000 enheter i december, enligt siffror från ACT Research. Volvos aktie steg 1,2 procent. Sandvik steg mer än övrig verkstad, 1,3 procent.

Nordea handlades ned 0,7 procent till bottenskiktet och gick således tyngre än sektorkollegorna efter att ha fått en sänkt rekommendation till sälj från tidigare behåll av Société Générale, samtidigt som Handelsbanken ökade 0,7 procent, mest i sektorn. Handelsbanken fick sin rekommendation höjd till köp från tidigare behåll av den franska banken.

I absoluta botten fanns dock Autoliv, 1,7 procent ned. Även SSAB fanns på minus, 0,2 procent ned.

Även på de mindre listorna satte rekommendationsförändringar färg på utvecklingen. Dagens industri har rekommenderat köp för butiksinredningsföretaget Itabs aktie, som rusade 18 procent.

En annan aktie som kursstärktes rejält var Fingerprint Cards, som steg drygt 7 procent efter att samarbetspartnern Thales biometriska och kontaktlösa betalkort certifierats av Mastercard som första leverantör. Fingerprint Cards sensormodul T-Shape är integrerat i det aktuella kortet.

Inom sektorn steg också Smart Eye, vars aktie var upp med 2,7 procent. Smart Eye har fått en ny design win från ytterligare en kinesisk OEM-kund. De beräknade intäkterna för ordern är 50 miljoner kronor, baserat på prognoser för den beräknade produktlivscykeln.

Arctic Securities ser en sannolikhet på 80 procent för att Africa Energys naturgasprospekteringar i Sydafrika når lyckat resultat, men att det bara är en 20-procentig chans som är inprisad i dagens kurs. Aktien steg 3,6 procent.

Eurocine Vaccines var en klar vinnare efter presentationen av slutliga resultat i preklinik för ett klamydiavaccin. Aktien rusade upp 91 procent.

En annan kursrusare var Lauritz.com med en uppgång på 45 procent. Det danska auktionshuset meddelade under morgonen att bolaget förhandlar om en lansering i Asien samt om ny finansiering.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här