Telekomföretag rasar på börsen

De stora teletillverkarnas aktier har rasat på börsen de senaste tre veckorna. Sämst har Nokiakursen utvecklats, ned med runt 30 procent. Men också Ericsson och Motorola har fallit kraftigt och dragit med sig andra stora teknikbolag i fallet. Anledningen är sämre vinster i mobiltelefontillverkningen.

Företagsköp

Telia tar steget in på den norska mobilmarknaden genom att köpa 55 procent av aktierna i mobiloperatören, Netcom ASA, och lägga bud på resten av aktierna. Totalt är det en affär på 22,8 miljarder kronor. Netcom ASA är Norges näst största mobiloperatör med ca 750.000 kunder och en marknadsandel på 28 procent.

Finländska Metso lägger ett bud värt 9,1 miljarder kronor på Svedala och bildar världens ledande leverantör av utrustning för anläggnings- och mineralbearbetningsindustrin.

Stenbecksfärens båda telekommunikationsföretag, Netcom och SEC, går samman. Det sker genom att Netcom lägger ett bud på SEC, värt 34,9 miljarder kronor. Tillsammans får bolagen verksamhet i 18 länder och nio miljoner kunder.

De fyra storbankerna Föreningssparbanken, Handelsbanken, Merita-Nordbanken och SEB köper Postgirot av Posten för fyra miljarder kronor. Postgirot kommer att slås samman med Bankgirot i ett nytt girosystem, Svenska Girot, dit även Privatgirot förs.

Securitas köper för 4,1 miljarder kronor USA:s näst största bevakningsföretag, Burns. Efter köpet får Securitas ca 210.000 anställda och en årlig omsättning på 48 miljarder kronor.

Riskkapitalbolaget Industri Kapital höjer sitt bud på Perstorps B-aktier med tre kronor till 124 kronor per aktie. Budet på A-aktierna, 136 kronor per aktie, är oförändrat.

OTC-noterade Tryckindustri köper informationsföretaget Intellecta och övertar dess namn.

Övriga affärer

ABB köper för ett hemligt belopp affärsbankernas aktier i delstatliga Svensk Exportkredit, SEK. Efter affären kommer ABB att äga 35 procent av SEK och staten resterande 65 procent.

Övriga investeringar

Investor satsar tillsammans med den japanska internetinvesteraren Softbank och investmentbanken Carnegie 500 miljoner kronor i riskkapitalbolaget Startupfactory, som investerar i groddföretag inom mobilt internet.

Övrigt

Konkurrensverket stämmer de fyra oljebolagen Statoil, Shell, Preem och Hydro på sammanlagt 740 miljoner kronor. Anledningen är att verket funnit att bolagen samverkat när det gäller priser och rabatter på bensin.

Försäkringsbolagen Pohjola, Skandia och Storebrand har förlikats i bråket, som startade när Pohjolas bolagsstämma sade nej till bolagets medverkan i det gemensamma skadeförsäkringsbolaget If.

Ekonomi & politik

Riksbankens direktion avstår från de personallån med lägre ränta som bankens anställda har enligt ett avtal mellan riksbanken och Nordbanken. Direktionen kom fram till denna uppfattning sedan Dagens Nyheter uppmärksammat att fyra av direktionens ledamöter har personallån. Beslutet om personallån fattades av riksbanksfullmäktige 1989.

Internationell politik

Amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan trodde tidigare i somras alltmer på en mjuklandning för amerikansk ekonomi. Nyligen visade det sig dock att tillväxten andra kvartalet blev högre än väntat, 5,2 procent, vilket anses öka sannolikheten för ytterligare räntehöjningar.

Socialdemokratiske tyske förbundskanslern Gerhard Schröder har fått igenom ett omfattande förslag till skatteändringar: bolagsskatten sänks från 40 till 25 procent, kapitalvinster på försäljningar av stora aktieposter skattebefrias, den högsta inkomstskatten sänks från 43 till 42 procent år 2005. Skatteändringen väntas leda till kraftigt minskat korsägande i tyskt näringsliv.

Den första fullständiga kartläggningen av människans genetiska kod har presenterats av offentligt finansierade forskare och det amerikanska genforskningsföretaget Celera tillsammans. Upptäckten väntas öppna nya möjligheter inom medicinsk forskning, skynda på användandet av bioteknik och skapa nya metoder att bota sjuka.

Sommarens fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna i Camp David i USA föll på frågan om Jerusalems framtid. Israels premiärminister Ehud Barak har råkat ut för en rad politiska bakslag på hemmaplan till följd av förhandlingarna. Oppositionens kandidat, likudpartiets Moshe Katzav, har valts till ny president i Israel.

I Mexiko vann center-högerkandidaten Vicente Fox oväntat presidentvalet. Han har lovat omfattande ekonomiska reformer.

Euron har fallit nästan till bottennotering mot dollarn, en följd bland annat av besvikelse över att den ekonomiska utvecklingen i Europa är sämre än väntat jämfört med den i USA.

En rad bilföretag – Ford, General Motors, Honda, Toyota, BMW och Nissan – har kritiserat Storbritannien för att pundet är så starkt i förhållande till euron. De förlorar pengar på sina lokaliseringar i landet.

Franske presidenten Jacques Chirac har föreslagit att en inre kärna bestående av Tyskland och Frankrike ska leda utvidgningen av EU.

EU har tagit ett första steg mot att lyfta sanktionerna mot Österrike som infördes när högerextremisten Jörg Haider kom med i regeringen i januari. En kommitté ska rapportera om hur Österrike respekterar de mänskliga rättigheterna.

I Ryssland har myndigheterna med regeringen Putin i spetsen satt i gång en rad undersökningar om skattebrott i bolag ägda av mäktiga affärsmän, så kallade oligarker.

Amerikanske republikanske presidentkandidaten George W Bush har utsett förre försvarsministern Dick Cheney till sin vicepresidentkandidat.

Internationellt näringsliv

Deutsche Telekom bjuder 452 miljarder kronor för den amerikanska mobiloperatören Voice Stream, vilket placerarna tycker är för mycket. Deutsches aktiekurs föll.

Schweiziska storbanken UBS har köpt USA:s fjärde största mäklarfirma, Paine Webber, för 109 miljarder kronor.

De två amerikanska telekomföretagen World Com och Sprint har gett upp sina försök till samgående, sedan amerikanska och europeiska konkurrensmyndigheter hotat att blockera ett sådant.

Amerikanska teknikbörsen Nasdaq undersöker ett fullständigt samgående med London- och Frankfurtbörserna. De tre börserna samäger redan iX, den nya europeiska tillväxt- och teknikbörsen.

Internethandelsjätten Amazon.coms kurs har fallit med mer än 70 procent sedan i december, en följd av sommarens kursnedgång för internethandelsbolag i allmänhet, sämre tillväxt än väntat och sänkta analytikerrekommendationer.

Finländska, statliga teleföretaget Sonera ska säljas på auktion för minst 325 miljarder kronor. Det kan bli den första försäljningen till utlandet av ett europeiskt televerk.

Deutsche Bank byter strategi och bygger ett Europaomfattande internetbanksnät och -mäkleri samlat i Deutsche Bank 24.

Tyska storbankerna Dresdner Bank och Commerzbank har gett upp försöken att gå ihop. Tidigare i år misslyckades ett fusionsförsök mellan Dresdner och Deutsche Bank.

Juan Villalonga har avgått som ordförande och chef för spanska Telefónica. Villalonga har fått kritik för att vara för självsvåldig. Han efterträds av César Alierta.

Amerikanska biljätten Ford har utsetts till enda presumtiva köparen av krisdrabbade sydkoreanska fordonstillverkaren Daewoo Motor och slutförhandlar nu om detta.

Daimler-Chrysler, den tysk-amerikanska fordonsjätten, har köpt tio procent i sydkoreanska Hyundai Motor.

Tyske kemijätten BASF köper japanska Takedas vitamintillverkning och blir med en marknadsandel på 30 procent tvåa på vitaminmarknaden efter schweiziska Roche.

Amerikanska regeringen hotar att stoppa en fusion mellan British Airways och holländska KLM om inte britterna går med på liberaliseringar i luftfartsavtalet med USA.

Ett Concordeplan tillhörande Air France kraschade vid start över Paris. 114 dog.

Microsofts grundare Bill Gates har presenterat omfattande planer på hur bolagets mjukvara ska anpassas för nätet. EU-kommissionen har utvidgat sin undersökning av Microsofts eventuella monopolfasoner.

Amerikanska telejätten AT&T överväger en börsintroduktion av sin långdistansverksamhet för konsumenter för att få mer pengar till kabel-tv och andra tillväxtområden.

Världens halvledarföretag investerar kraftigt i nya fabriker och produktionsutrustning för att möta hög efterfrågan och för att byta till ny produktionsteknik.

Chefen för brittiska mobilbolaget Vodafone Airtouch, Chris Gent, har satt europeiskt rekord i lön med en bonus på 138 miljoner kronor för köpet av tyska Mannesmann.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.