Telekomrally på börsen
Det alla väntat på, Motorolas telefonkonferens, fick oroliga placerare i Ericsson och Nokia att få förnyat förtroende för mobiljättarna. Ett veritabelt rally startade i aktierna. Ericsson steg 7 procent och slutade på 106 kronor. Nokia var hack i häl med en uppgång på 5 procent och stängde på 382 kronor.
Enligt Dow Jones beräknar Motorola att totalmarknaden blev 410 miljoner sålda telefoner förra året. Det ska jämföras med Nokias beräkning om 405 miljoner sålda enheter vilket fick Nokia- och Ericssonkurserna att dyka härom dagen. Några försäljningsprognoser för helåret på mobiltelefoner gav inte Motorola på grund av det svajiga konjunkturläget.
ABB sjönk under dagen sedan bolagets nya VD, Jörgen Centerman, sänkt framtidsförväntningarna och i sann ABB-anda organiserat om bolaget. Aktien tappade 5 procent till 965 kronor.
Att bolag med hypertillväxt är extremt känsliga för dåliga nyheter gavs det nya bevis för på torsdagen. Denna gång var det programvaruföretag och IT-konsulten Enea som varit för optimistisk om sitt guldägg dotterbolaget OSE. Företaget utvecklar realtidsoperativsystem för bland annat mobiltelefoner och mobilsystem.
Sedan både försäljningen skruvats ned och förlusten väntas bli större än väntat störtdök aktien och landade på en nivå som var 38 procent lägre än igår. En aktie i Enea kostade vid stängningen 16 kronor.
Ett annat tillväxtföretag som vinstvarnade var rekryteringssajten Jobline. Under fjärde kvartalet blir försäljningen lägre än analytikerna förväntat sig meddelade bolaget. Skälet är lägre tillväxttakt i efterfrågan på platsannonser och att tiden mellan order och intäkt blivit längre. Men redan första kvartalet nästa år ska bolaget gå med vinst. Det lugnade aktiemarkanden som handla upp aktien 4 procent till 13 kronor.
Sydkraft var dagens vinnare sedan tyska E.on igår klättrat över 40-procentsgränsen och nu tvingas lämna ett bud på hela Sydkraft. Budnivån kommer, om lagen ska följas, att ligga på som lägst 240 kronor per Sydkraftaktie. Frågan är dock om bolagets näst största ägare norska Statkraft med 35 procent av kapitalet är villig att sälja. Sydkrafts C-aktie slutade på 180 kronor, 13 procent upp från igår.
Aktiemarknadens rädsla för konjunkturkänsliga aktier tog fart under torsdagen. Stålbolaget SSAB föll 5 procent. Stora Enso och SCA skördade inte heller några framgångar i dagens aktiehandel. Alfred Berg hjälpte till att sänka skogsaktierna genom att vara på säljsidan. Stora Enso föll 5 procent och SCA 2 procent.
Tobaksjätten Swedish Match steg för andra dagen i rad sedan bolaget igår fortsatt sin expansion och köpt ett sydafrikansk piptobaksföretag. Aktien slutade på 38 kronor, vilket var 5 procent högre än onsdagens slutkurs. Internetkonsulterna går emot en allt krävare framtid. Det var en bild som kommunicerades av flera företag i torsdagens Dagens Industri. Aktierna tog också stryk. Icon droppade 4 procent och Adcore 5 procent. Även Cell Network och Mogul tappade var och en 4 och 11 procent.
Intellecta (fd Tryckindustri) var första svenska bolag ut med delårsrapport. Aktiemarknaden var uppenbarligen nöjd med vad bolaget presterade och aktien steg 1 procent till 98 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.