Telia avyttrar delar av sin mastverksamhet i Norge och Finland

Teleoperatören Telia har ingått avtal om att avyttra 49% av sin mastverksamhet i Norge och Finland till Brookfield och Alecta. Det framgår av ett pressmeddelande.
Allison Kirkby, VD och koncernchef Telia Company.
Allison Kirkby, VD och koncernchef Telia Company. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Affären motsvarar en fullskalig värdering av mastverksamheten på 1 524 miljoner euro, vilket motsvarar en ev/ebitda-multipel om 27 på 2020 års resultat. Den totala ersättningen till Telia för försäljningen blir således 722 miljoner euro.

Ersättningen ska behållas och möjliggöra en minskning av nettolåneskulden i verksamheten.

”Vi är mycket glada över att ingå ett strategiskt partnerskap med Brookfield och Alecta för att både kristallisera värdet och, ännu viktigare, hjälpa Telia att bättre utveckla sin infrastruktur. Både Telia och Brookfield/Alecta har en långsiktig, industriell syn på mastinfrastruktur som en grund för fortsatt digitalisering av regionen”, kommenterar Telias VD Allison Kirkby.

Transaktionen är föremål för myndighetsgodkännande och väntas stängas i fjärde kvartalet.

Telia-aktien hade stigit med 1,9 procent på onsdagseftermiddagen.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco