Telia sänker utdelningsförslaget

Telia meddelar att covid-19-pandemin kommer att ha en negativ finansiell påverkan på bolagets TV & Media-enhet.

”För närvarande är påverkan på Telia Companys övriga verksamhet begränsad men effekten på TV & Media innebär att utsikterna för koncernen vad gäller ebitda och det operationella fria kassaflödet 2020 inte kommer att uppnås”, skriver bolaget.

Trots en ökad konsumtion av tv har Telia sett en snabb nedgång i annonsintäkter. Att sportevenemang ställs in globalt har dessutom påverkat bolagets intäkter från betalkanaler negativt.

”Givet de nuvarande omständigheterna är det svårt att uppskatta den fulla påverkan på helåret 2020 men vårt nuvarande antagande innebär ett ebitda för affärsområdet TV & Media motsvarande 0-0,5 miljarder kronor (1,5 miljarder 2019)”, skriver Telia.

Detta innebär att målet om ett operationellt fritt kassaflöde om cirka 0,5 miljarder kronor från TV & Media under 2020 inte kommer att uppfyllas.

”Men vi kan inte ange en ny nivå i dagsläget”, säger Christian Luiga, tillförordnad vd för Telia.

Telia har inlett arbetet i hela koncernen med att minska den potentiellt negativa påverkan och följer och utvärderar kontinuerligt de identifierade riskerna. Bolaget kommer att uppdatera synen på status och på utsikterna för året snarast, heter det.

Styrelsen har beslutat att justera sitt utdelningsförslag till bolagsstämman från 2:45 kronor per aktie till 1:80 kronor. En extra bolagsstämma kan komma att hållas under hösten för att besluta om eventuell ytterligare utdelning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.