Telia Sonera backar efter misslyckad fusion

Stockholmsbörsen inledde helt i linje med förväntningarna, försiktigt uppåt. Några timmar in i handeln föredrar däremot de flesta handlarna att sälja, framför att köpa, vilket också är den övergripande bilden på de ledande börserna i Europa just nu.

SIX Generalindex faller klockan
10.57 med 0,6 procent till 476 och OMXS30-index sjunker 0,7 procent till 1.485. Omsättningen är 3,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Handlarna har börjat samla sig
inför nästa veckas Federal Reserve-möte, och den stora frågan är givetvis blir det en styrräntehöjning eller inte. Majoriteten tror inte på någon höjd ränta, men flera investerare påpekar att börshandeln lär var osäker fram till beskedet.

EU-kommissionen har satt käppar i
hjulet för Telenors och Telia Soneras samgående i Danmark. Enligt Telia Sonera har man inte lyckats komma överens med EU.

Under en presskonferens senare
sade Telia Soneras finanschef Christian Luiga att man gjort allt man kan för fusionen. ”Vi är tillbaka på ruta ett och måste utvärdera vad vi ska göra. Vi är extremt öppna för alla alternativ”. Telia Sonera-aktien är i skrivande stund ner med 1,1 procent.

Rekommendationen för
verkstadsbolaget SKF har höjts till övervikt, från jämvikt, av Barclays. I går uppgraderade både Goldman Sachs och Morgan Stanley SKF till motsvarande övervikt, från tidigare jämvikt. SKF är upp 1,0 procent.

Vidare inom verkstadssektorn har
SEB höjt rekommendationerna för ABB, Atlas Copco och Hexpol till köp, från tidigare behåll. ABB backar med 0,3 procent medan Atlas stiger 0,4 procent. Hexpol avancerar 0,1 procent.

Astra Zeneca har köpt en fabrik för
tillverkning av bioläkemedel från Amgen i USA. Några finansiella siffror vill man inte avslöja. Aktien är ner med 0,9 procent.

Bilia har köpt en tysk
BMW-handlare som omsätter 540 miljoner kronor vid fyra anläggningar norr om Frankfurt. Bilia ökar med 2,5 procent.

Cassandra Oils patentansökan för
en separationsreaktor har beviljats i USA. Det gillas, aktien stiger 4,1 procent.

Index                     

Senast

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

476    

-0,6    

+4,5

OMX Stockholm 30           

1.485    

-0,7    

+1,4

SIX Return index             

891    

-0,6    

+7,8

SIX Sverige cykliskt 15      

406    

-0,4    

+2,0

SIX Sverige defensivt 15     

501    

-0,7   

+11,4

SIX Volatilitetsindex       

27,1    

+2,6   

+73,4

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco