TEMA FINANS: CORPORATE FINANCE – Enskilda bäst

Enskilda rankas högst av alla corporate finance-firmor. Tvåanoch trean är också svenska. Först på fjärde plats kommer enamerikansk investmentbank.

Svenska företag föredrar fortfarande svenskt när de anlitarcorporate finance-konsulter. Det visar svaren i Affärsvärldensnya undersökning om corporate finance-firmor. De så kallade corp–teamen hyrs in som finansiella rådgivare i företagen för atträkna på, förhandla om samt driva igenom företagsaffärer. Detkan röra sig om exempelvis nyemissioner, börsintroduktionereller företagsförvärv.

Affärsvärlden har låtit Sveriges största upphandlare avcorporate finance-tjänster ranka corp-teamen för olika typer avaffärer. Corp-teamens intäkter från transaktioner på den svenskamarknaden uppskattas under förra året till cirka tre miljarderkronor. De svenska firmornas höga ranking är slående, särskiltsom flera stora börsaffärer på senare år har skett i regi avbland annat utländska corp-team. När alla frågor vägs sammanrankas Enskilda, S-E-Bankens egen investmentbank, högst. Dettatrots att Enskildas corp-avdelning, ledd av John Abrahamson, påsenare år har förlorat flera av sina mest erfarna medlemmar. Näralla poäng räknats samman rankas också Alfred Bergs corp-team(chef är Harry Klagsbrunn) högt, trots att även denna firma hardrabbats av personalavhopp. Med tanke på att branschen ärsynnerligen beroende av personkontakter och långvarigarelationer så är det bra betyg för både Enskilda och Alfred Berg.

Som totalt sett tredje bästa corp-team rankas Carnegie (lett avAnders Hultin). Carnegie har stått bakom flera av de senasteårens börsintroduktioner. Detta har bidragit till firmans snabbaexpansion: Personalstyrkan på corpavdelningen har på tio årvuxit från sex till 60 personer.

Först på fjärde plats i rankingen dyker en utländsk firma upp,amerikanska investmentbanken Morgan Stanley som brukar delta inästan alla internationella storaffärer. Morgan Stanley har påsenare tid varit inblandad i flera svenska affärer, exempelvissom en av huvudrådgivarna vid Investors utförsäljning av Scania.De svenska firmorna står sig alltså mycket väl i konkurrens medde starka utländska corp-teamen. Bland de tio högst rankade corp–teamen återfinns även Handelsbanken och Aros. Handelsbankensplacering beror på jämn ranking. Banken rankas som nummer fyraeller fem på de flesta punkterna, vilket tyder på allsidighethos bankens corp-team. Svenskarnas framgångar är extrauppseendeväckande med tanke på att de utländska konkurrenterna,främst Goldman Sachs, Merrill Lynch, JP Morgan och Citibank, äramerikanska investmentbanker med resurser i kolossalformat.

En av förklaringarna till att de svenska corp-teamen, trots sinrelativa litenhet, fortfarande är så efterfrågade på den svenskamarknaden är sannolikt att de har nischat in sig mot dennordiska företagsmarknaden. De internationella corp-firmorna kaninte lägga ned lika mycket på marknadsföring som de svenskaeftersom de har hela världen som arbetsfält. (Se också artikelpå sid 42) Men allt fler på marknaden talar om att konkurrensenfrån de utländska corp-teamen ökar. Från att tidigare bara hadeltagit i större omstruktureringsarbeten, som den svenskabankkrisen eller utförsäljningen av statliga bolag, harutländska corp-team på senare år också börjat konkurrera omuppdrag i de medelstora företagen.

Vid börsintroduktioner föredrar det svenska näringslivet svenskt.Här rankas corp-teamet hos Alfred Berg som bästa rådgivare. Tvåaär Enskilda och trea Carnegie. Vinnaren Alfred Berg har fått ettplus i kanten för initiativförmåga när det gäller nya affärer.De viktigaste egenskaperna vid börsintroduktioner tycks annarsvara förmågan hos corp-teamen att driva nyemissionen från börjantill slut och det är också här samtliga tre i toppen, Bergs,Enskilda och Carnegie, har sin styrka.

Helsvenskt är det också i toppen när bolag skall köpas ut frånbörsen. Alfred Bergs corp-team rankas även här som nummer ett.Firmans styrka ligger, enligt undersökningen, dels i teametskapacitet att genomföra affärerna, dels i förmågan att väljarätt tidpunkt och att sätta rätt pris.

De utländska corp-teamen hamnar högre på listan när det gällernyemissioner eller att köpa och sälja bolag utanför börsen.Enskilda rankas dock även i dessa båda fall som den klart bästarådgivaren, enligt undersökningen. Detta säger något om hurframgångsrikt Enskilda har arbetat sig in på flera svenskastorföretag. Flera personer inom branschen hävdar att merpartenav de svenska storföretagen numera ständigt anlitar en eller ettpar corp-team vars uppgift är att komma med förslag tillomstruktureringar samt räkna på och komma med idéer till möjligaköp och försäljningar.

Men också Morgan Stanley hamnar högt i undersökningen: Trea sområdgivare vid nyemissioner och på andra plats vid transaktionerutanför börsen.Både Enskilda och Morgan Stanley rankas högt förförmågan att ta initiativ till nya affärer. Firmornasinternationella kontaktnät har stor betydelse.

Resultaten var mindre entydiga när det gäller rådgivare tilltransaktioner utanför börsen. Bland annat dyker en lång radutländska team upp. Däremot saknas fullständigt corp-team frånrevisionsbyråerna i enkätsvaren. Detta trots attrevisionsfirmorna under senare år har rustat upp sina corp–avdelningar, inte minst för att konkurrera om uppdragen attgöra oberoende värderingar vid exempelvis köp och försäljning avbolag utanför börsen.Affärsvärlden har också frågat vilka corp–team som är bäst på att bygga upp incitamentsystem förföretagets ledning och personal. Här dyker Aros corp-team förförsta gången upp i toppen och rankas som etta. Troligen är detett resultat av de options- och aktieplaner som Arosframgångsrikt har snickrat ihop det senaste året, bland annat åtIncentive och Trygg-Hansa. Förmågan att prissätta instrumentensamt nytänkande har framhållits som viktiga faktorer vidurvalsprocessen.

Bästa corparna

Sammanlagt bästa corporate finance-team.

Plac Firma PoängPlac Firma Poäng1 Enskilda 972 Alfred Berg 793 Carnegie 474 Morgan Stanley 415 Handelsbanken 356 Merrill Lynch 337 Goldman Sachs 288 Aros 138 JP Morgan 1310 Citibank 8Delsegrar: Placering, firma och poäng i respektive kategori.

Börsintroduktioner

1 Alfred Berg 242 Enskilda 223 Carnegie 11Utköp från börsen

1 Alfred Berg 192 Enskilda 143 Carnegie 11Nyemissioner

1 Enskilda 262 Alfred Berg 153 Morgan Stanley 13Köp & sälj utanför börsen

1 Enskilda 262 Morgan Stanley 143 Alfred Berg 123 Carnegie 12Incitamentsystem

1 Aros 132 Alfred Berg 92 Enskilda 9FAKTARUTA: Så gjorde vi

Undersökningen genomfördes sommaren 1997. Affärsvärlden vändesig med en skriftlig enkät till cirka 50 större företag ochinstitutioner som varit särskilt aktiva på finansmarknaden.Enkäten har besvarats av finanschefen eller någon annan ikoncernledningen med ansvar för upphandlingen av corporatefinance-tjänster. Svarsfrekvensen har varit särskilt hög blandde större företagen. På samtliga frågor har upp till tre namnkunnat nämnas förutsatt att de rangordnats. Svaren har däreftervägts så att ettan tilldelats tre poäng, tvåan två poäng och såvidare. När bästa corporate finance-team rangordnats har totalaantalet poäng för respektive firma räknats samman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.