”Temafester är fåniga”

Att gå på fest ska vara roligt, men många värdpar krånglar till det. Att skicka ut inbjudningar för tidigt är fel, att använda festfixare till privatfesten är onödigt, enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Att ordna fest är inte helt lätt, men folk tenderar att göra det mer komplicerat för sig än vad de behöver. Egentligen räcker det med att skicka ut inbjudningar och tillhandahålla mat, vin och musik, men oron över att gästerna inte tackar ja eller att festen inte ska sticka ut har tagit överhanden.

En av Magdalena Ribbings kolleger mottog nyligen en bröllopsinbjudan. Ett grafiskt tilltalande kort skickat per snigelpost. Den spontana reaktionen var: Vad spännande med bröllop! Men när kollegan började läsa det finstilta fick han en klump i magen.

Värdparet hade en hel del fordringar som gästerna förväntades till­mötesgå. Ett av dem var frack som klädkod. Enligt Magdalena Ribbing är det ett tydligt exempel på att värdpar numera ställer allt högre krav på gästerna.

– Det blir vanligare med olika temafester. Och det tycker jag är fånigt. Det är som att det inte längre räcker med att bjuda till ett kalas med social samvaro. Det måste tydligen finnas något annat också. Vad är poängen med att ha tema rött eller att alla ska ha hatt? Det är något som blir besvärande för gästerna och bara kostar tid och pengar. Det är inte meningen med fester, säger hon.

hon hävdar att frack till bröll­op är ett sådant exempel. De flesta vanliga människor har inte en frack i garderoben, annat än kanske i akademiska kretsar, men även där börjar frackarna sina. Då måste man hyra en frack för 3 000 kronor. Det är inte meningen att gästen ska ha sådana utgifter för en fest.

– En fest anordnas för gästernas skull, inte för att inbjudaren ska driva igenom egna önske­mål om exempelvis klädsel, som blir dyr eller besvärlig för gästerna. Det är motsatsen till gästfrihet, kan man lugnt säga.

ett annat besvärande krav på inbjudningskortet var att kollegan var tvungen att snarast återkoppla om han kunde komma på bröllopet – i mars 2015. Hur ska jag veta vad jag gör om ett halvår? undrade han. Också det är ett vanligt misstag, som inte bara begås av privatpersoner som ska hålla i en bjudning utan även av festkonsulter, menar Magdalena Ribbing.

– Jag har hört om bröllops­inbjudningar som har skickats ut ett år i förväg, och det är helt åt skogen. Om man bjuder ett par till en fest, vet man inte ens om de är tillsammans om ett halvår. Inte heller är det säkert att gästerna fort­farande umgås med inbjudaren. Man gör inte så, säger hon.

Sedan ett par år tillbaka har man kunnat läsa att det råder goda tider för festfixare. Från början arbetade de mest med företagsevenemang, men det har blivit vanligt att även privatpersoner i vissa kretsar hyr in konsulter för att till exempel anordna en födelsedagsfest eller ett bröllop.

Magdalena Ribbing berättar att externa festkonsulter vanligen kostar hemskt mycket pengar och tillägger att de tämligen ofta är överflödiga.

– Ska man hålla en bjudning för 600 personer i Stads­huset kanske det är nödvändigt med en festfixare. Men till en fest med 50 personer tror jag knappast att en extern konsult behövs, det räcker med god planering och vanligt vett, säger hon och fortsätter:

– En orsak till att företag och privatpersoner anlitar festkonsulter kan vara en önskan att signalera att man är framgångsrik och viktig – titta vad speciella vi är, menar hon.

– Samtidigt uppskattar inte gästerna en fest bara för att den är tillkrånglad och dyr. Det är viktigare att man känner sig sedd och välkommen än att champagnen rinner i floder överallt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.