Tematiska ETF:er sämre riskjusterad avkastning än marknaden enligt forskare

De senaste åren har intresset ökat avsevärt för tematiska ETF:er men forskning tyder på att den riskjusterade snittavkastningen är lägre än marknadens, det rapporterar Financial Times.
Tematiska ETF:er sämre riskjusterad avkastning än marknaden enligt forskare - solpaneler-solenergi-900
Foto: Ben Margot/TT
Akademiker som har forskat på ämnet har analyserat tematiska ETF:er som handlats mellan åren 1993 och 2019. I snitt så hade de börshandlade fonderna presterat 4% lägre riskjusterad avkastning per år.

Vissa tematiska börshandlade fonder har dock presterat väldigt väl, Invesco’s Solar ETF (TAN) var den bästa ETF:en under 2020 och avkastade hela 231%.

Vidare menar forskarna att de tematiska fonderna har högre avgifter än de breda indexfonderna vilket bidrar till den lägre snittavkastningen. Ett problem som nämns med tematiska ETF:er är att de ofta lanseras till följd av att en sektor är populär, ”there’s an element of trading on old news” kommenterar en av forskarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets