Nordnet ser rekord i börshandlade produkter

Intresset för att handla med börshandlade produkter slår nu rekord, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Frida Bratt
Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Antal kunder som handlat med börshandlade produkter via Nordnet har ökat med 104% jämfört med samma period föregående år, och antal affärer har ökat med 124%.

”Det är en följd av den stora volatilitet vi haft på börsen framför allt i våras när vi såg enorma intradagsrörelser. Men även nu, när turbulensen lagt sig, fortsätter aktivitetsnivån från spararna i börshandlade produkter att ligga kvar på betydligt högre nivåer än vad som tidigare varit normalt”, säger Nordnets Frida Bratt.

Populärast är att ha OMXS30, S&P500, olja eller guld som underliggande tillgång. Men börshandlade produkter med Tesla som underliggande har lockat. Frida Bratt menar att orsaken är att Tesla man tidvis sett enorma rörelser i Tesla och för att det är det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att korta aktien.

”Det här är ju produkter som spararen kan välja med olika hög hävstång. Går man in i en produkt med hävstång måste man vara beredd på att man kan bränna sig rejält. Det är en produkt som bara passar för mycket erfarna investerare som är mycket aktiva och väl införstådda med riskerna”, säger hon.