Tenora stark kandidat till UMTS-licens
Totalt har fem av de sju konsortier som sökt 3-G licens även lämnat in en ansökan om att få bygga GSM-nät parallelet med UMTS-nätet. Det är förutom Tenora, även Telenordia (Telenor och British Telecom), Reach out Mobile (Sonera, Industrikapital och Telefonica), Mobility 4 Sweden (Deutsche Telecom, ABB, Utfors), Broadwave (Tele1, Western Wireless mfl).
GSM-ansökan spelar ingen roll för beslutet att ge ut en 3-G licens, så när som på en punkt – valet av igångsättningsdatum. Tenora och Telenordia är enligt vad som framkommit ensamma om att erbjuda fungerande GSM-tjänster redan från och med januari 2001. De övriga fyra talar om mars eller april. Tenora har dessutom ytterligare en fördel jämfört med Telenordia – Full täckning för UMTS vilket ger maximalt antal poäng enligt PTS bedömning. Därmed inte sagt att Tenora får en licens.
”Som vi har läst PTS så är det en klar fördel att vara tidig med GSM. Vår uppfattning är att vi har en konkurrenskraftig ansökan överlag”, säger Per Hallius, tf vd på Teracom.
Så här låter formuleringen på PTS hemsida: Fråga nummer V101 berör olika scenarier där ansökningar som fått samma poäng lämnats in, så när som på startdatumen för GSM-näten. PTS svarar ”Ja, enligt PTS metod rangordnas operatör 1 först eftersom utfästelsen om startdatum för GSM är tidigare än för den andra operatören”.
Vad som händer när GSM-vinnaren ställs mot de två som inte ansökt om GSM-licens men också anses kunna få full poäng – Orangekonsortiet eller HI3G, med Investor och Hutchison Whampoa – framgår inte hos PTS. Ingen verkar ha ställt just den frågan. Därmed går det inte att utesluta att GSM-frågan, om den blir avgörande för Tenora, kan leda till ett juridiskt efterspel.
Tenora räknar totalt med att lägga ut 10 miljarder kronor på att bygga ett nät som ska vara öppet för alla. Teracom står för 20 procent medan Ratos och Nomura delar resten med inbjudna partners.
De aktörer som inte får eller sökt en UMTS-licens får genom Tenora möjligheten att lansera sina tjänster utifrån en konkurrensneutral plattform. Tenora har dessutom lång erfarenhet av att planera och bygga infrastruktur samt att erbjuda transmissionskapacitet för GSM-operatörer. Tenora kan likhet med de tre nuvarande GSM-operatörerna även skylta med att hushålla med miljön, eftersom hälften av all infrastruktur redan finns på plats. Hittills har tio innehållsleverantörer ansökt om plats på Tenoras nät. I ansökan räknar Tenora med att kunna leverera ett positivt kassaflöde redan 2005.
Nyligen pekade Telia öppet ut Tenora som den mest troliga vinnaren av den fjärdelicensen. Tidigare i år talade sig PTS GD Thomas Billinger sig varm för ett nät som både var öppet för tjänsteleverantörer och andra operatörer. Han konstaterade samtidigt att just ett sådant nät inte ingick som utslagskriterium. Favorit hos allmänheten, mäklare och analytiker är annars Orange, med Bredbandsbolaget och Skanska. Men det beror nog delvis på god marknadsföring och att varumärket B2 slagit igenom.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.