Tequilan på väg in i finrummet

Även om en stor del av den tequila som produceras är av ojämn kvalitet så dyker allt fler hantverkstillverkade varianter upp.

Sedan 1960-talet har produktionen av tequila industrialiserats till den grad att den blivit en urvattnad version av ursprunget. Missuppfattningar, som att drycken kan orsaka hallucinationer eller att den bör drickas som en shot med salt och citron, har också hindrat den från att nå erkännande bland spritkonnässörer. Men efter att EU godkände ursprungsskyddet för tequila år 1997 har en våg av hantverksproducenter vuxit fram.

En som fått upp ögonen för hantverks­tequila är Josephine Sondlo, barchef på restaurangen Eatery Social Taqueria i Stockholm. Inspirerad av flera resor till Mexiko skrev hon, tillsammans med bartendern Madeleine Rapp, boken Tequila & mezcal, som gavs ut i fjol.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här