Terminerna pekar upp inför öppningen

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar uppåt inför att handeln i Europa ska inledas på måndagen, sedan starka bolagsrapporter fört de asiatiska indexen högre.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,8 procent högre, CAC 40 Index noterades 1,1 procent upp och DAX-terminen hade ökat 0,5 procent.

USA-börserna stängde i princip oförändrade på fredagen.

Index sjönk precis i öppningen på den svaga BNP- rapporten. Stöd kom dock relativt omgående från Michigan- indexet och inköpschefsindex från Chicago, som båda rapporterades in starkare än väntat. Handeln pendlade sedan runt nollstrecket

I Asien höjdes stämningen under måndagen av starka rapporter från bland annat Honda och Hyundai, som fick marknaden att skaka av sig svagare makrodata från Kina.

Kinas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin föll i juli för tredje månaden i rad, till 51,2 från 52,1 i juni, vilket var den lägsta noteringen på 17 månader och lägre än de 51,4 som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Samtidigt backade HSBC:s inköpschefsindex för Kina till 49,4 i juli från 50,4 i juni. Ett värde över 50 indikerar expansion. ”Minskningen är uppenbarligen inte så stor som vissa hade förväntat sig”, sade Ting Lu, ekonom vid Bank of America/Merrill Lynch till Dow Jones.

Försäljningen av personbilar i Kina ökade med 15 procent till 822.300 enheter i juli, jämfört med samma månad ett år tidigare.

Ericsson har fått en order av japanska Softbank Mobile avseende mobilt bredband för att öka kapaciteten i operatörens nät. Bolaget har dessutom fått en beställning på sin Service Aware Support Node-lösning (SASN) för att säkra servicekvaliteten för Softbank Mobiles smartphone-användare.

Morgan Stanley höjer riktkursen för Stora Enso till 6:90 euro, från tidigare 6:00 euro. Rekommendationen är jämvikt.

Assa Abloy har fått sin riktkurs höjd av Goldman Sachs till 177 kronor från tidigare 172. Rekommendationen ”conviction sell” kvarstår dock.

En högre värdering av Mekonomen kan vara motiverad, skriver Dagens Industri i lördagens upplaga. Tidningen pekar på bolagets snabbväxande, konjunkturoberoende verksamhet med god lönsamhetshistorik, samt dess nya strategi.

Dynapac, som ingår i Atlas Copcogruppen, planerar att konsolidera produktionen av asfaltsfräsar och små asfaltsläggare. I planen ingår utbyggnad av tillverkningsenheter i Wardenburg, Tyskland och Karlskrona, medan fabriken i Lingen, Tyskland skulle läggas ned.

MTG:s Viasat Broadcasting har förlängt sina exklusiva sändningsrättigheter till FIA Formula One World Championship i Sverige, Norge och Danmark, samt till golfens amerikanska PGA-tour i Norden, Baltikum, Ryssland och Bulgarien.

Samtliga rättigheter har säkrats till och med slutet av 2015.

På måndagens makroagenda finns amerikanska bygginvesteringar för juni klockan 16.00, som väntas visa en nedgång med 0,5 procent. Klockan 16.15 ska Federal Reserve-chefen Ben Bernanke tala om utmaningar för ekonomin och delstatsregeringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.