Thule om takboxstölderna: ”Inte ett inbrottssäkert lås”

Efter uppgifter om ett bristande låssystem och takboxstölder i fjällen ringde Affärsvärlden upp takboxförsäljaren Thule. ”Varje lås är inte unikt”, säger bolagets ir-chef Fredrik Erlandsson.
Thule om takboxstölderna: ”Inte ett inbrottssäkert lås” - thule-affarsvarlden-700-394_binary_6819836.jpg

Det var i onsdagens avsnitt av podcasten Börspodden som programledarna John Skogman och Johan Isaksson tog upp Thules “nyckelproblem”.

– Bolaget har pratat tyst om det men det har varit en stöldturné i Thules takboxar i fjällen. Det finns bara fem nycklar till alla takboxar och alla går att beställa som reservdelar, säger John Skogman i podcasten.

Uppgifterna dementeras av bolagets ir-chef Fredrik Erlandsson.

– Vi vet inte var uppgifterna kommer ifrån, de har inte haft kontakt med oss. Vi har runt 200 nyckelvariationer på våra lås.

Han tillägger att Thule har ett ennyckelssystem, där ägarens nyckel ska passa till alla ägarens Thule-produkter.

Erlandsson beklagar de stölder som har skett, även om han inte delar uppfattningen av en ”stöldturné”.

– Vi säljer 6,5 miljoner lås om året och vi får in ett tiotal klagomål på takboxarna. Det kanske inte låter mycket men vi tar det på stort allvar och vi håller på att rulla ut ett förbättrat låssystem.

200 nycklar på 6,5 miljoner lås låter lite?

– Varje lås är inte unikt, det finns ett visst antal låscylindrar. Det är inte ett inbrottssäkert lås men det ska försvåra inbrott. Det är samma för låssystemen i bilar, där kan du ta dig in med en kofot trots att det finns lås på bilen.

Det är måtten på låscylindrarna som avgör om nycklarna passar till låsen och de kan variera från modell till modell. Låscylindrarna och nycklarna är numrerade så man ser vilken nyckel som har samma mått som låscylindern.

Yrkesverksamma i branschen säger till Affärsvärlden att de 200 nyckelversionerna är ett ”väldigt litet” antal i förhållande till mängden sålda lås.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.