Thunell närmar sig internemålet

Genom fusionen med Föreningssparbanken kommer Thunell ett steg närmare målet om fem miljoner internetkunder. Han har också fått någon att dela IT- och expansionskostnaderna med, men problemen i Storbritannien visar att det är långt ifrån enkelt att erövra Europa.

Den nya koncernen SEB Swedbank finns idag i Norden, Danmark, Baltikum, Tyskland, i liten skala i Luxemburg, och har nyligen gjort en trevande start i Storbritannien.

Både Lars Thunell, blivande koncernchef i det nya bolaget, och Göran Collert, som blir ordförande tillsammans med Jacob Wallenberg, säger att Europa ligger i fokus hos den nya koncernen och att förvärven kommer att fortsätta.

I det ”stretchmål” som Lars Thunell satte upp för SEB 1998 ingick att nå fem miljoner internetkunder 2004. Genom samgåendet med Föreningssparbanken går Thunell i ett slag från 800 000 till totalt två miljoner internetkunder. Men det är fortfarande en bit kvar till målet.

Hur går det med stretchmålet? ”Vår tanke var att rikta in oss mot välbeställda aktiva privatpersoner och att aktiehandeln därigenom skulle vara en faktor som driver kunder till oss. Men aktiviteten på marknaden är ju inte så hög idag, folk är inte så intresserade av att handla med aktier, och därför har vi en annan situation just nu. Vi arbetar därför mer med utvalda kundbaser än breda imagekampanjer. Vi tar det steg för steg”, säger Lars Thunell i en intervju gjord i onsdags, dagen innan offentliggörandte av fusionen.

Har nordiska banker fortfarande ett försprång inom internetbanking? ”Ja, det tycker jag, vi har ett kunnande kring kundbeteendet.”

Varför har ni då inte fått någon partner i Storbritannien, SEBs ordförande Jacob Wallenberg sa för ett år sedan att en partner med en kundbas är en förutsättning för att ni skall lyckas? ”Vi har sagt att för att starta upp behövs den tekniska lösningen, kopplingen till lokal infrastruktur och kundanskaffning till rimlig kostnad. I Storbritannien har vi den tekniska plattformen och avtal med ett antal partners.”

Men ni har inte en stor partner som skulle kunna ge er tillgång till den kundbas ni behöver, är ni inte attraktiva nog? ”Det är väl så att många aktörer inom finanssektorn är rädda för kannibalism, att verksamheten skall tära på den egna intjäningen. Det gör att man som bank helst själv vill äga en ny kanal som internetbanking. Det är lättare att hitta en partner inom andra sektorer, handel exempelvis. Men det råder stor osäkerhet för närvarande, många på den brittiska marknaden har lagt ned sina internetprojekt, de har valt att inte spendera på det här just nu. Men det finns olika sätt att etablera sig i Europa, i Tyskland valde vi ju att köpa både licens och kundbas.”

Blir det inte lite dyrt att köpa en bank på varje marknad där ni ska in? ”Vad är alternativet? Men man måste naturligtvis göra en bra affär. Därför är vi inte med på offentliga budgivningar längre, det blir alltid för dyrt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.