Ticket och Resia trorpå strukturaffärer
Resebyråerna har det jobbigt. Efter att i fjol fått lida för sviterna efter den 11 september och en rekordvarm sommar är det nu hotet om ett Irakkrig och tunnare plånböcker som ställer till det.
![]() |
JOBBIG POST: Mats Frid är Tickets nye vd.
|
– Ännu är det för tidigt att dra några slutsatser för 2003 men det är helt klart så att hushållen är avvaktande. Orsak är hotet om ett Irakkrig och den försvagade konjunkturen, säger Mats Frid som sedan början på december 2002 tagit över chefsposten på Ticket.
Ticket tvingades redan under förra året till minskningar av personal och antalet butiker men några ytterligare neddragningar är enligt Frid inte planerade. När det gäller lönsamhetsmålet att nå en rörelsemarginal på 1,3 procent lär dock aktieägarna få ge sig till tåls:
Har sparat 50 miljoner
– Jag tror att vi ska kunna nå lönsamhetsmålet men det blir svårt att göra det i nuvarande marknad. Däremot har vi under 2002 lyckats med att minska kostnaderna med 50 miljoner kronor, säger Frid.
Om det kommer att räcka för att få upp den hårt ansatta aktiekursen i Ticket återstår att se. Efter flera floppar är marknadens misstro mot bolaget stort och det ska mycket till innan en omvärdering kan bli aktuell. Ur ledningsperspektiv vore det säkert bättre om Ticket försvann från börsen och därmed fick arbetsro.
På frågan om strukturaffärer vill Frid inte utesluta ett samgående med konkurrenten Resia som är Skandinaviens största privatägda resebyråkedja. Till skillnad från Ticket som bara säljer privatsresor säljer Resia även affärsresor.
– Inga affärer är omöjliga men att integrera Resias affärsreseförsäljning i Tickets butiker blir svårt. Generellt är vi öppna för förvärv men det kan inte bara handla om att blåsa upp volymer, säger Frid.
På pappret ser Ticket och Resia att passa rätt bra ihop. Den geografriska överlappningen gör att kedjorna skulle kunna minska antalet butiker och på så vis uppnå ökade volymer till sänkta kostnader. Till skillnad från Ticket har Resia klarat sig relativt bra genom krisåren 2001 och 2002. En förklaring är just Resias exponering mot både privat- och företagskunder.
Ratos hjälper till?
Ett problem är dock att varken Resia eller Ticket ensamt har råd med något storförvärv. Tänkbart är därför att ett riskkapitalbolag går in och hjälper till med finansieringen.
![]() |
VILL OCKSÅ VÄXA: Resias vd Göran Grell.
|
Enligt Affärsvärldens källor har Ratos haft ögonen på Resia och låtit ett konsultbolag gå igenom resebyråmarknaden i Sverige. Det är ingen hemlighet heller att Resia självt vill växa.
– Vi vill växa och har tillräckligt med krigskassa och externa finansierar för att kunna köpa bolag. Jag tror att det kommer att hända mycket i vår bransch i år. Just nu är bolagspriserna nere och då brukar det dyka upp intressenter. Det finns också aktörer som har varit intresserade av Resia – vilka vill ja inte avslöja, säger Göran Grell, vd för Resia.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.