Tid för börskonsolidering

Månadsskiftet är avklarat, makrosiffrorna tappar i betydelse och börsen är trist. Nu är frågan hur nästa fas i konjunkturen ser ut. Vi hoppas på V-kurvan.

Börsveckan fick en stark slutspurt men facit blev en nedgång på 2,7 procent. Makrodata får allt mindre betydelse när marknaden mentalt börjar lägga lågkonjunkturen bakom sig. Fredagens siffror från den amerikanska arbetsmarknaden togs dock emot med ett litet lättnadsrally.

Arbetstillfällena minskar fortfarande men i lägre takt, i augusti försvann 216 000 jobb och sedan recessionen startade i december 2007 har 7 miljoner jobb försvunnit. Att arbetslösheten ökade från 9,4 till 9,7 procent kan paradoxalt nog tolkas positivt. Det är nämligen så att när tiderna ljusnar registrerar sig även personer som arbetssökande som tidigare ansett det vara lönlöst att ens försöka hitta ett jobb.

Höstens stora fråga blir vilket mönster den kommande återhämtningen i världsekonomin får. I anglosaxiska medier har alternativen som står till buds kallats för en bokstavssoppa. Får återhämtningen formen av ett V, ett U eller blir det rentav en dubbeldipp i form av ett W? Några pessimister förutspår ett L-format förlopp där ekonomin planar ut på nuvarande låga nivå under en lång tid framöver. Den legendariske investeraren Warren Buffett har sin egen syn på saken, han tror nämligen att återhämtningen får formen av ett inverterat kvadratrotstecken. Det vill säga först åker ekonomin rakt ned i källaren, den fas som nu till största delen torde vara avklarad, sedan får vi en svag återhämtning som planar ut och rör sig sidledes under en lång tid. I ett sådant scenario är defensiva aktier och obligationer att föredra.

Ska aktiemarknaderna orka vidare står hoppet till en V-formad återhämtning. Faktorer som talar emot en snabb återhämtning är att vi inte vet de långsiktiga verkningarna av finanskrisen, utan krediter blir det svårt för företagen att växa. Effekterna på konsumtionen är också tvetydiga. På hemmaplan gynnas såväl fastighetspriser som bolån av de låga korträntorna som tros hålla i sig en bra bit in på nästa år. Däremot kan de som har blivit av med jobben inte bidra till någon konsumtionsdriven återhämtning. Det är troligt att arbetslösheten håller i sig i den mening att just de jobb som försvunnit inte kommer tillbaka. Det tar också tid innan företagen i de flesta sektorer behöver nyanställa. Scanias vd Leif Östlings uttalande i förra veckan manar till eftertanke – nu hinner tjänstemännen på Scania med samma jobb på fyra dagar som de tidigare gjorde på fem.

Däremot kan återhämtningen i exportbolagen gå relativt snabbt. Kombinationen tomma lager, slimmade organisationer och ökad efterfrågan kan sätta ordentliga spår på nedersta raden. Då får vi reviderade vinstprognoser och aktiemarknaden får bränsle ett tag till. Den som tror på ett sådant scenario kan lugnt fortsätta att tanka aktier, särskilt cyklisk verkstad och råvaror.

I förra veckan hade Boliden och Sandvik kapitalmarknadsdagar. Budskapet från Sandviks vd Lars Pettersson är att besparingsprogrammen gradvis biter och om efterfrågan ligger kvar på nuvarande nivå går bolaget med vinst igen i slutet av året eller i början av nästa år.

På torsdag redovisar Clas Ohlson kvartalssiffror för maj till juli. Eftersom bolaget redovisar sin försäljning månadsvis vet vi redan att försäljningen har ökat. Däremot är det osäkert hur lönsamheten har påverkats. Genomsnittsförväntningarna ligger på att resultatet före skatt ska ha ökat till 134 miljoner kronor, jämfört med 109 miljoner första kvartalet i fjol, enligt SME Direkt.

På fredag håller ABB kapitalmarknadsdag och vi ser fram emot att höra om orderläget.

Några makrosiffror att hålla ögonen på levereras även denna vecka. På torsdag redovisas den amerikanska handelsbalansen för juli månad. Underskottet förväntas ha ökat från 27 till 27,4 miljarder dollar. Dagen efter redovisar Kina motsvarande siffra samt även industriproduktion, detaljhandel och annan statistik, fast för augusti. Flera frågar sig om det går att lita på statistiken från Kina och svaret är att uppgifter som går att kontrollera genom att se vad motparten redovisar, som i fallet med export och handelsbalans bör vara tillförlitliga.

Nu i Veckan

Onsdag

* Fed: publicerar Beige Book.

* Olja: Opec möts i Wien.

* SCB: industriproduktion, industriorder, aktivitetsindex juli.

Torsdag

* USA: Handelsbalans och nya arbetslösa.

* Rapport: Clas Ohlson.

Fredag

* Kapitalmarknadsdag: ABB.

* USA: importpriser, grossistlager augusti.

* Michigan index september.

* Kina: industriproduktion, handelsbalans med mera augusti.

Tisdag

* USA: PPI och detaljhandelsförsäljning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF