MQ
Tillbaka på ruta ett
De första åren efter börsnoteringen fortsatte MQ sin butiksexpansion i Sverige och äntrade även den norska marknaden 2010. Expansionen gav dock mycket blygsam utdelning på omsättningen, vilket resulterade i att rörelsemarginalen föll från 10,1 procent 2009/2010 till 3,4 procent 2012/2013.
Uppdraget att vända utvecklingen gick till tidigare Mio-vd:n Christina Ståhl som tog över hösten 2013. Efter interna åtgärder, ett stort besparingsprogram och en neddragning av butiksnätet med tre butiker var MQ under räkenskapsåret 2014/2015 tillbaka på 10,1 procents rörelsemarginal. Det är starka papper på en hårt konkurrensutsatt konfektionsmarknad.
Med lönsamheten återställd på samma nivåer som börsintroduktionsåret är det naturligt att fokus åter skiftar till tillväxt. Bland annat har en – som vd Christina Ståhl uttrycker det i årsredovisningen – ”balanserad men samtidigt offensiv nysatsning” inletts i Norge, med en flagship-store i Oslo och en e-handelslansering. Jakten på nya butikslägen har samtidigt inletts.
Tillväxtoffensiven kommer dessutom med ett nytt butikskoncept som hittills lanserats i bland annat Oslo-butiken samt den nya butiken i Mall of Scandinavia.
Rapporten för det första kvartalet 2015/2016, som redovisades i mitten av december, visade på fina 7 procents tillväxt för MQ på en marknad som ökade med 6 procent.
Att ökningen för rörelseresultatet stannade vid knappt 8 procent visar emellertid på en svag hävstång på försäljningstillväxten, och är ännu en signal om att MQ:s vinsttillväxt framöver i huvudsak lär vara tillväxtdriven.
Att MQ:s första offensiv in i Norge 2010 inte var någon succé är ur det perspektivet något oroväckande då just Norge brukar vara en relativt lätterövrad marknad för svenska kläd- och detaljhandlare. Det väcker en del frågor. Har MQ ett varumärke och ett koncept för internationell expansion? Är MQ:s konkurrensfördel ett unikt och vasst koncept som går att exportera till flera marknader? Eller är MQ:s konkurrensfördel i huvudsak att bolaget funnits på den svenska marknaden i nästan 60 år och därmed var tidigt ute, har ett välkänt varumärke och är väletablerat med bra butikslägen?
Situationen blir inte lättare av att starka, globala lågprisjättar som H&M och spanska Inditex i jakt på tillväxt expanderar med koncept utanför lågprissegmentet, såsom COS och & Other Stories i H&M:s fall. Lägg därtill e-handelns snabba tillväxt som borde vara ett problem för MQ. Bolaget får svårt att matcha utbud och funktionalitet hos renodlade e-handelsaktörer som Asos och Zalando.
På rullande tolv månaders resultat värderas MQ till ett p/e-tal på drygt 13 och ev/ebit på knappt 11. Direktavkastningen baserat på fjolårets utdelning på 1,75 kronor landar på 3,8 procent. Den relativt försiktiga värderingen speglar i våra ögon MQ:s tillväxtutmaningar och mer begränsade utsikter för vinsttillväxten.
Starka finanser och en kompetent ledning ger MQ hyfsade förutsättningar att lyckas med expansionen utomlands. Vi avskräcks dock av det tuffa konkurrensläget och tidigare erfarenheter från detaljhandlares intåg på nya marknader. Avvakta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.