Tillväxtbörser drev fram krispaket

Regeringens senaste krispaket, som ger 400 miljoner kronor i riskkapital till startup-branschen, tillkom efter ett gemensamt initiativ från tillväxtbörserna Spotligtht Stock Market, Nasdaq First North och NGM, erfar Affärsvärlden
Peter Gönczi, Magdalena Andersson och Lauri Rosendahl. Foto: Tobias Ohls, Stina Stjernkvist/TT, Alexander Vestrum/TT

Regeringen meddelade i förra veckan att man avsätter 400 miljoner kronor till statliga investeringsbolaget Almi Invest för riskkapitalinvesteringar i startup-branschen. Pengarna ska gå både till Almi Invests portföljbolag och till nyinvesteringar.

Affärsvärlden kan nu avslöja att tillväxtbörserna Spotligtht Stock Market, Nasdaq First North Growth Market och Nordic Growth Market har haft en stor inverkan på tillkomsten av riskkapitalsatsningen. De tre börserna tog i slutet av mars ett gemensamt initiativ, bland annat i form av ett brev till finansminister Magdalena Andersson, där man vill att regeringen ska avsätta 6 miljarder kronor i stöd i form av aktiekapital. Av detta skulle, enligt börsernas begäran, 3 miljarder gå till bolag noterade på en MTF-plattform och/eller tillväxtmarknad, det vill säga någon av de tre börserna.

Brevet till finansministern är undertecknat av cheferna för de tre småbolagsbörserna samt Lauri Rosendahl, chef för Nasdaq Norden. Drivande bakom initiativet var Spotlights vd Peter Gönczi, erfar Affärsvärlden.

Tillväxtbörserna menar bland annat att ägarkapital är effektivare än lån, som fram till nu varit regeringens stödform, att tillväxtbolag är kritiska för sysselsättningen och att Sverige, via tillväxtbörserna, har en unik infrastruktur för kapitalförsörjning.

Exakt hur de 400 miljonerna kommer att investeras och om det senare kan bli mer riskkapitalsatsningar på startup-branschen är ännu oklart. Vanligtvis sker Almi Invests investeringar i onoterade bolag, men i portföljen finns också ett antal noterade innehav.

Regeringen skriver i sitt pressmeddelande att ”tillskottet syftar till att överbrygga krisen i små innovativa bolag och undvika att strukturkapital och immateriella värden i bland annat life science-sektorn går till spillo”.

Spotlight är kommersiell partner till Affärsvärldens IPO-guide.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.