Tokhausse på börsen

Det råder börsyra i Stockholm idag efter europeiska kraftansträngningar i helgen.

Stockholmsbörsen steg kraftigt i den inledande handeln på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter beskeden från världens ledare om kraftfulla åtgärder för att stabilisera finansmarknaderna.

Klockan 10.00 var OMXS30 7,2 procent högre till noteringen 667,7. Omsättningen uppgick till 4,2 miljarder kronor. Därmed tog indexet igen delar av förra veckans fall på över 20 procent.

Euroländernas presidenter och premiärministrar enades i Paris på söndagskvällen om att regeringarna i euroområdet är redo att vidta åtgärder för att säkra att finansinstituten kan fortsätta att säkerställa en bra finansiering i euroområdet. Regeringarna ska erbjuda kapital vid behov, men ska samtidigt verka för privata kapitalinjektioner. Euroländerna står också beredda att införa garantier fram till sista december 2009 på lån med längre löptider på interbankmarknaden.

Vidare har den brittiska staten under morgonen meddelat att det investerar totalt 37 miljarder pund i Royal Bank of Scottland, Lloyds och HBOS. Även Barclays har meddelat att det tar in 6,5 miljarder pund, men utan statlig hjälp, i nytt primärkapital och att banken drar in utdelningen för helåret 2008.

Mediauppgifter gör också gällande att Tyskland kommer att anta ett lagförslag om att rekapitalisera banker inom en vecka. Uppgifter i Handelsblatt säger att regeringen planerar att inrätta en fond om upp till 100 miljarder euro för att rekapitalisera banker. Det totala paketet kan dock vara värt 300-400 miljarder euro, och inkludera garantier för interbanklån och direkta lån.

Enligt Bloomberg News snabbar nu även USA:s finansminister Henry Paulson på behandlingen av frågan om även USA ska garantera banklån, och enligt CNBC kan det komma ett sådant besked på tisdag. Steget övervägs aktivt som en del i en tredelad ansträngning för att tina upp kreditmarknaderna, uppgav källan.

– De tar nu i med det tunga artilleriet. Det är möjligt att det värsta är bakom oss och att vi kan se bättre dagar framför oss, sade Aurore Wannesson-Raynaud, strateg på Axa Investment Managers, till Bloomberg News.

SEB A och Swedbank A som är de två aktier som pressats hårdast i kreditkrisen steg med 13,1 respektive 12,0 procent till 90:75 kronor och 79:50 kronor. Det kan dock sättas i relation till att de båda aktierna under förra veckan tappade över 30 procent. Även de andra bankerna drogs med upp, Nordea ökade 8,1 procent till 70:70 kronor och SHB A klättrade 8,3 procent till 143:75 kronor.

Ytterligare positiva besked för finanssektorn kom under morgonen i form av att ECB, Bank of England och Swiss National Bank tecknat nya, obegränsade swaplinor med Federal Reserve. Den offentliga sidan förefaller därmed fast beslutna om att tina upp de nedfrusna interbankmarknaderna och trycka ned de höga Liborräntorna.

I övrigt var uppgången bred med samtliga sektorer på plus. Råvarurelaterat och verkstad var undantaget bank de branscher som utvecklades bäst. Volvo B steg med 8,0 procent till 48:40 kronor, ABB var 7,6 procent upp till 109:50 kronor och Atlas Copco A avancerade 7,5 procent till 60:75 kronor.

Boliden ökade 11,9 procent till 26:40 kronor och Lundin Mining steg 12,3 procent till 14:20 kronor. Både koppar och zink steg på LME i det allt positivare sentimentet. Lundin Petroleum var 8,9 procent högre till 44:20 kronor och West Siberian handlades upp 9,6 procent till 4:01 kronor. På oljemarknaden steg oljepriset för första gången på fyra dagar på beskeden om åtgärderna för att förhindra en kollaps i det globala finansiella systemet.

Alfa Laval gick något sämre än marknaden i övrigt med en uppgång på 4,7 procent till 66:50 kronor och hölls tillbaka av att JP Morgan har sänkt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare övervikt. Riktkursen sänktes samtidigt till 80 kronor från tidigare 120 kronor. JP Morgan motiverar sänkningen med risken i att den positiva prisbild som varit på bolagets produkter de senaste åren inte ska vara hållbar.

Meda A lyfte 14 procent till 57 kronor med stöd av att Goldman Sachs höjt rekommendationen till neutral från tidigare sälj.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG