Tokyobörsen mot strömmen i Asien

De asiatiska aktiemarknaderna var mestadels upp på tisdagsmorgonen, efter att Wall Streets Dow Jones stått för den största intradagsrörelsen i historien och stängt över 5 procent upp på måndagen.
Tokyobörsen mot strömmen i Asien - pil-asien-upp-affarsvarlden-700_binary_6853001.png

Hoppet kvarstår om att världens centralbanker ska rida ut till börsmarknadernas räddning och stötta upp det av coronavirus härjade sentimentet. I förra veckan handlades världens börser ned med över 10 procent sedan virusets spridning tagit fart i flera regioner runt jorden efter att först ha blossat upp i Kina.

De fastlandskinesiska börserna tappade från att initialt ha handlats upp med över 2 procent. Vid strax efter 7.30 var Shanghai och Shenzhen upp med 0,7 procent vardera.

Hang Seng i Hongkong var ned med 0,2 procent – dock klart mindre än Tokyobörsens Nikkei, som var ned med 1,2 procent. Sydkoreanska Kospi höll sig klart på plus, upp 0,6 procent.

Australiens centralbank, RBA, gick i första ledet och sänkte på tisdagen styrräntan med 25 punkter till 0,50 procent (0,75) i ett försök att stötta ekonomin från Kinas ekonomiska avmattning och påverkan från coronautbrottet. Det är en rekordlåg ränta för Australien.

RBA-chefen Philip Lowe sade i ett uttalande att virusutbrottet ”har en betydande effekt på den australiska ekonomin för närvarande, speciellt på utbildnings- och resesektorerna. Osäkerheten som det skapar kommer sannolikt också att påverka den inhemska konsumtionen”.

Lowe tillade att ”direktionen är redo att lätta ytterligare på penningpolitiken för att stötta den australiska ekonomin” och kommer att försäkra att det finansiella systemet har tillräckligt med likviditet.

RBA-chefen noterade att policyåtgärder har aviserats i flera länder, inklusive Kina, vilket kommer att stötta tillväxten.

Enligt RBA kommer BNP-tillväxten i mars sannolikt att bli ”märkbart lägre” än tidigare väntats, och givet läget är det svårt att förutspå hur stor och långvarig effekten kommer att bli.

Virusutbrottet väntas försena processen för att nå sysselsättnings- och inflationsmålen, och lönerna väntas inte ta fart på ett tag.

Sydneybörsen handlades upp med 0,7 procent och i Nya Zeeland var Wellingtonbörsens huvudindex upp med 2,7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.