Torsten Jansson efter Åhléns-köpet: ”Ayad kommer utveckla det enormt”

Efter 34 år som ägare har Axel Johnson sålt Åhléns. I den nya ägarkonstellationen blir Ayad Al-Saffar huvudägare och VD. Men även New Wave grundaren Torsten Jansson har ett finger med i spelet.
Torsten Jansson efter Åhléns-köpet: ”Ayad kommer utveckla det enormt” - WEB_INRIKES
Foto: Anders Wiklund/TT / kod 10040

Under onsdagen annonserades det att familjeföretaget Axel Johnson säljer Åhléns efter 34 år som ägare. Åhléns-koncernen har gått med förlust i åtminstone 7 år tillbaka. Mia Brynell Livfors, VD för Axel Johnson, förklarar att försäljningen är en del av en strategisk förändring. Åhléns-pengarna ska istället investeras i bland annat solenergi och framtidens mat, uppger Brynell i ett pressmeddelande.

Ny huvudägare blir Ayad Al-Saffar som även äger bland annat Ur & Penn. Al-Saffar kommer även ta över VD-posten i Åhléns efter Annica Hagen.

”Jag är mycket glad och stolt över att få chansen att driva Åhléns fortsatta utveckling framåt. Det är ett av Sveriges äldsta och finaste varumärken som alltjämt har nästintill 100-procentig varumärkeskännedom och en unik relation till lojala kunder runtom i Sverige. Detaljhandel i butik kommer även fortsättningsvis ha en given position i sällanköpshandeln, och Åhléns kommer att ha en viktig plats i den marknaden”, säger Al-Saffar i ett pressmeddelande efter köpet.

Affärsmannen Al-Saffar köper 70% av bolaget, medan resterande 30% köps av New Waves VD Torsten Jansson och vice VD Göran Härstedt. Duon köper dock aktierna privat – inte genom New Wave-koncernen.

Torsten Jansson säger till Affärsvärlden att han endast kommer vara en passiv ägare i bolaget.

”Åhléns är för mig är en passiv investering, som många andra jag har. Jag kommer inte att vara med i vare sig drift eller ens i styrelse”, säger Jansson till Afv.

Torsten Jansson, grundare och huvudägare av New Wave Group.
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Tror på Al-Saffar

Torsten Jansson lyfter vidare fram Ayad Al-Saffar som en väldigt duktig affärsman.

”Jag tror att Ayad kommer att utveckla Åhléns enormt. Jag tror väldigt mycket på Ayad som är en extremt duktig affärsman”, säger Jansson.

Vid frågan om vi kommer få se några New Wave-produkter på Åhlénshyllorna svarar Jansson att det är ”vattentäta skott mellan New Wave och Åhlens”.

”Om något eller några av New Waves varumärken kommer att säljas på Åhléns är en fråga som får bestämmas av Ayad och de som är i den operativa ledningen. Och är de intresserade får det avgöras av våra respektive dotterbolags-VD:ar”, säger Jansson och betonar åter att han är en passiv investerare i Åhléns.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets