Tour de bolån

Storbankerna har under lång tid dominerat bolånemarknaden. Nu är det flera etablerade och nya aktörer som siktar på att jaga ikapp den länge ohotade tätklungan.

I december 2017 låg bankernas bruttomarginal, alltså utlåningsränta minus kostnaden för finansiering, på 1,71 procentenheter. Det var nytt rekord. Åtminstone var det den högsta siffran sedan 2002, då Finansinspektionen (FI) började mäta bruttomarginalen. Konkret betydde det att bankerna tjänade avsevärda summor på bolåneverksamheten, och att det, som FI uttryckte det i ett pressmeddelande, fanns ”stort förhandlingsutrymme” för konsumenterna.

Drygt ett år tidigare hade finansbranschkollegerna och kompisarna Hampus Brodén, Wilhelm Moberg och Michael Ingelög inlett byggnationen av den bolåneaktör som i dag heter Stabelo. Att inriktningen blev bolån är inte konstigt. Hampus Brodén har ett förflutet som bankaktieanalytiker på SEB, Deutsche Bank och Öhman Fondkommission. Han hade, precis som alla analytiker som bevakar bankerna, förstått hur viktig bolåneaffären är, och att det är få aktörer som dominerar den gigantiska bolånemarknaden i Sverige.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG