Tre flaggor och en fjäder i hatten i Enoramas emission

Läkemedelsbolaget Enorama Pharma genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 29 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor och hittar en positiv aspekt värd att lyfta.
Tre flaggor och en fjäder i hatten i Enoramas emission - Enorama Annette
Enorama Pharmas styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i juni 2023. Till höger VD Annette Agerskov. Utöver medicinska produkter har Enorama lanserat "vanliga" nikotinpåsar med siktet inställt på den nordamerikanska marknaden. Varumärket heter NIC-S.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Enorama Pharma har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra läkemedelsbolaget 28,7 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är bland annat att förstärka leveranskedjan för bolagets nikotinpåsar och nikotintuggumin, att utföra USA-studier samt att finansiera löpande drift.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen. Enorama har avböjt från att kommentera dessa.

RIKTAD EMISSION

Enorama uppgav i sitt första pressmeddelande om företrädesemissionen att styrelsen såg över alternativ för att ordna bryggfinansiering.

Dagen efter meddelade Enorama att de gör en emission på 11,8 Mkr riktad till Habit Factory Norden, som ska säkerställa bolagets likviditet fram till företrädesemissionen är genomförd.

Teckningskursen i den riktade emissionen är 2,25 kr per aktie och utspädningen blir 11,3%. Habit Factory har även åtagit sig att teckna sin andel i företrädesemissionen.

Att Enorama gör en riktad emission inför företrädesemissionen ändrar förutsättningarna något. Mer information från Enorama är att vänta.

I den här artikeln har vi tagit hänsyn till effekterna från den riktade emissionen. Siffrorna avviker därmed från Emissionsguidens första artikel om emissionen och Enoramas ursprungliga pressmeddelande.

Vi ser positivt på den riktade emissionen. Den förbättrar tydligt Enoramas finansiella situation och för även med sig ett utökat teckningsåtagande i den kommande företrädesemissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Enorama ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott innan sommaren. I den bedömningen är likviden från den ovan beskrivna riktade emissionen medräknad.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 2 kr per aktie. Det innebär en rabatt på saftiga 67% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Enorama har mottagit garantiåtaganden på 11,9 Mkr (36,9% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Rättelse: Afv hissade i en tidigare version av artikeln även flaggan ”Nyckelpersoners investering”. Men VD och ordförande äger aktier i Enorama. Emissionsguiden drar tillbaka flaggan och återkommer med en ny bedömning om nyckelpersoners investering i samband med att bolaget släpper sitt memorandum.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.