Trendspaning: Efter IPO-vågen – nu blir utköp en av årets trender

Affärsjuridiska byråer lämnar Ryssland – men får också fler företagstvister att hantera i Ukrainakrigets spår. När IPO-vågen mattats av väntar också fler utköp. Det är trendspaningen från Jens Bengtsson på Roschier. "Intresset för utköp från börsen har ökat väsentligt", säger han till Affärsvärlden.
Utköp
Foto: Swedish match/LeoVegas/ICA/Hövding

Den 24 februari i år stod det klart att Ryssland startar anfallskrig med Ukraina. Vid sidan av allt humanitärt lidande så har kriget också fått konsekvenser för ekonomin med högre energipriser, ökad inflation, stigande ränteläge och ökad geopolitisk oro. Därtill har vi en allt skakigare börs. De affärsjuridiska byråerna speglar vad som händer i näringslivet och en pressad börs får konsekvenser för byråerna på olika sätt. I Sverige har vi exempelvis en rad förvärvsdrivna bolag (så kallade compounders) som inte sällan är beroende av att ha en stark aktiekurs för att köpa andra bolag.

När börsen pressas och bolagens ”egen valuta” minskar i värde kan det resultera i färre förvärv – färre transaktioner – inom vissa sektorer. Pressad börs kan också leda till att färre onoterade bolag väljer att gå till börsen, alltså färre noteringsuppdrag för byråerna. Samtidigt finns mycket tillgängligt kapital, inte minst inom PE-sektorn och Jan JensenWhite & Case ser exempelvis många internationella och regionala investerare med aptit för strategiska förvärv.

Alla passar inte på börsen

Dessutom talas det om fler uppdrag som rör utköp från börsen. I slutet av förra året köptes ICA Gruppen ut från börsen och nyligen stod det klart att den amerikanska hotell- och kasinojätten MGM lägger ett bud på speloperatören Leo Vegas. Ett annat färskt exempel på bolag som försvinner från börsen är hjälmbolaget Hövding som Fosielund Holding med Tepe-arvingen Joel Eklund i spetsen avnoterar. Jens Bengtsson, partner på Roschier, spår att trenden med utköp håller i sig.

”Vi har sedan 2014 haft en extremt stark IPO-våg i Sverige, vilket gör att vi idag är ett av de länder inom EU som har flest listade bolag. IPO-vågen har nu mattats av och vi har i stället sett att intresset för utköp från börsen har ökat väsentligt. Alla bolagen blir helt enkelt inte fullt uppskattade av börsen eller har insett att de inte passar i en noterad miljö”, säger han och fortsätter:

”Det finns även rum för industriella strukturaffärer. Vi har en extremt hög beläggning på området och är entusiastiska över möjligheten att det ökar ytterligare. Givet osäkerheten i marknaden så ska det bli spännande att se hur många av mandaten som verkligen blir av. En skarpt fallande börs gör det initialt inte lätt att genomföra framgångsrika bud. Vi har i Sverige och internationellt en fortsatt stark och fungerande lånemarknad vilket möjliggör även väldigt stora utköp.”

På löpande band lämnar nu västerländska bolag Ryssland. I praktiken är det inte helt lätt för bolag att dra sig ur landet vilket har ökat behovet av juridisk rådgivning. Det sker dock under en period då i princip alla internationella byråer också lämnar Ryssland. En rad tvister spås uppkomma i kölvattnet av Rysslands agerande, men i dagsläget är mycket runt skiljeförfarande oklart. Inte minst på grund av det senaste sanktionspaketet från EU.

Röster från branschen

Jan Dernestam, Managing partner, Mannheimer Swartling

Hur har 2022 börjat hittills?

”Vi har fortfarande en extremt hög beläggning och ser ingen inbromsning ännu. Men den kommer rimligen med hög inflation, högre räntor och geopolitisk oro. Utländska advokater i England och USA som jag pratar med säger att de ser att en del avvaktar med att göra affärer. Vi har inte märkt det ännu men vi skulle inte bli förvånade om det bromsar in.”

Vad har du för spaningar framöver?

”Risken är förstås att kriget i Ukraina drar ut på tiden och skapar en än större geopolitisk oro, att inflation och räntor stiger och att världskonjunkturen därmed bromsar in. Vart allt detta leder har jag dock ingen aning om – det är som bekant ytterst sällan världens nationalekonomer och riksbanker lyckas förutspå framtiden på ett korrekt sätt och min kristallkula är tyvärr inte på något sätt klarare än deras.”

Hur har Rysslands anfallskrig påverkat er?

Det är så himla sorgligt, först och främst för det ukrainska folket, men vi har varit i Ryssland sedan Kalla kriget och redan dagen efter invasionen så fattade vi det första preliminära beslutet att inleda arbetet med att stänga och sedan stängde kontoret veckan därefter. Vi var först in och först ut ur Ryssland. De svenskar vi hade på plats lyckades ta sig ut ur Ryssland snabbt och vi kommer också att hjälpa några av våra ryska kollegor att få asyl i Sverige. När vi i slutet av 1980-talet öppnade vårt Moskva-kontor var det på grund av att i princip alla tvister mellan Sovjetunionen och väst löstes vid Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, SCC. Det var grunden för våran verksamhet i Moskva men sedan arbetade vi ungefär lika mycket med corporate, alltså transaktioner och annan affärsjuridik.”  

”Sedan Krimkriget 2014 har transaktionerna gått ner efter den första nivån av sanktioner som kom då. Det har därför varit en hel del sanktionsrelaterade frågor att hantera. Vi har nästan uteslutande jobbat för svenska företag eller deras dotterbolag i Ryssland och inte för ryska bolag. Det har dels berott på konfliktskäl – att vi har haft uppdrag åt svenska bolag, dels är det inte alltid helt lätt att härleda vem som äger ett ryskt bolag. Inte sällan ägs det av någon trust på någon exotisk ö. Det blir svårt med nya penningtvättsregler, i grund och botten handlar det om långsiktiga hållbarhetsskäl.”  

 

Carl Svernlöv, partner, Baker McKenzie

Carl Svernlöv Skärmdump
Carl Svernlöv

Hur har 2022 börjat hittills?

”Om vi ser till innevarande år svajade det till lite i samband med invasionen av Ukraina. Vår statistik visar också att affärerna har gått ner lite grann i år jämfört med förra året, men det finns fortfarande billigt kapital på marknaden. Kapitaltillgången hotas visserligen i någon mån av räntehöjningar. Men hittills är det fortfarande billigt att låna, samtidigt som bolagen har mycket eget kapital. Och när PE-bolagen har pengar så blir det många affärer. Samtidigt finns det sektorer som har påverkats extra hårt av en pressad börs, inte minst vad gäller förvärv. En sådan sektor är spelbolagen, som har tagit mycket stryk på börsen. Eftersom kursen delvis är bolagets valuta vid förvärv, så påverkar det deras M&A-aktivitet.”

Vad har du för spaningar framöver?

”Kriget, höjd ränta, pressad börs och fortsatt pandemi – inte minst med nya lockdowns i Kina – är några orosmoln. Samtidigt ser vi att nedgången i M&A-affärer under första kvartalet 2022 var större globalt än i Sverige. Det är framför allt värdet på transaktionerna som visar en kraftig nedgång, och jag skulle inte bli förvånad om det kommer en nedgång under Q2 globalt som i någon mån kommer att påverka Sverige.”

Hur har Rysslands anfallskrig påverkat er? 

”För den verksamhet vi nu diskuterar, internationell M&A, har det inte betytt så jättemycket. Vi har ett antal klienter som försöker dra sig ur den ryska marknaden, men det måste ske försiktigt för bolagsledningen kan drabbas när det utländska företaget väljer att lämna den ryska marknaden. Vi har kvar våra kontor i Ryssland till halvårsskiftet, därefter avvecklar vi dem. Kriget är förstås djupt tragiskt på alla sätt, även för den ryska ekonomin och på ett personligt plan. Vi var en av de första internationella byråerna som öppnade verksamhet i Ryssland och det är väldigt ledsamt att lämna den marknaden, som vi verkligen trodde på efter Sovjetunionens fall. Men det är klart att det inte går att stanna.”

 

Maria-Pia Hope, Managing partner, Vinge

Maria-Pia Hope på Vinge - en av de största advokatbyråerna
Maria-Pia Hope.

Hur har 2022 börjat hittills?

”Förvånansvärt robust med tanke på det säkerhetspolitiska läget och inflationen. Den skakiga börsen skapar utköpstillfällen och M&A-aktiviteten är fortsatt hög, om kanske inte fullt lika intensiv som förra året. Det är överhuvudtaget ryckigare nu.”

Vad har du för spaningar framöver?

”Att det är svårt att sia om vart marknaden kommer att ta vägen men att projekten blir allt mer komplexa och att duktiga juridiska rådgivare kommer att behövas egentligen oavsett vad som händer.”

Hur har Rysslands anfallskrig påverkat er?

”Vi har som tur är haft en väldigt begränsad rysk affär de senaste åren så i det avseendet har påverkan varit begränsad. Samtidigt har den ökade osäkerheten lett till en viss avmattning i transaktionsaktiviteten under mars/april, och till att planerade börsnoteringar lagts på is.”

 

Tone Myhre-Jensen, Managing Partner, Cederquist

Tone Myhre-Jensen.

2021 var ett rekordår. Vad beror det på?

”År 2021 var ett mycket intensivt år med god fart på aktiviteterna, inte minst på transaktionssidan. Våra kunder bidrog i stor utsträckning till den positiva utvecklingen i ekonomin och det är alltid kul att få bidra till deras framgång, både här i Sverige och internationellt. Det var lite extra roligt att medverka vid noteringen av den första SPAC:en och vi har fortsatt varit aktiva på transaktionssidan inom det finansregulatoriska området till exempel genom Nordax bud på Norwegian Bank och försäljningen av MFEX till Euroclear.”

Hur har 2022 börjat hittills?

”2022 har varit fortsatt starkt och det har såklart varit extra positivt att vi äntligen nu kan jobba fysiskt tillsammans igen, både internt och med våra kunder. Samtidigt bidrar det ’hybrida kontoret’ till stor flexibilitet för oss alla, där digitala möten fortfarande har sin plats. Men knappt hade vi hunnit glädjas åt vår nya tillvaro så ändrades det geopolitiska läget radikalt tyvärr genom Rysslands invasion av Ukraina. Vi tackar konsekvent nej till uppdrag med ryska kopplingar exempelvis.”

Vad har du för spaningar framöver?

”Vi befinner oss redan nu i en ny tillvaro med nya globala hot och risker samt en skakig börs, inflation och stigande ränteläge för att nämna några faktorer som påverkar våra kunder. Vi har både ärenden av återkommande natur samt uppdrag som tillkommer på grund av den ekonomiska och geopolitiska utvecklingen. Vi kommer fortsättningsvis att få lära oss att leva i en snabbt föränderlig och transformativ verklighet. Vår rådgivning måste därmed utvecklas i en ännu snabbare takt. Jag tror att pandemin gjorde oss generellt vassare och bättre på att hantera ett föränderligt läge och nu anpassar vi oss igen för att bistå ännu bättre i våra kundsamarbeten.”

Hur har Rysslands anfallskrig påverkat er?

”Vi har inte någon verksamhet i Ryssland, så från det perspektivet är vi mindre påverkade, men självklart är vi alla djupt berörda på ett mänskligt plan av det som sker i Ukraina och känner en viss oro över den geopolitiska situationen. Vi stöttar på olika sätt befolkningen i Ukraina, rent ekonomiskt men även genom olika insatser där vi kan dra nytta av vår expertis för att på olika sätt stötta.”

 

Jens Bengtsson, partner, Roschier

Jens Bengtsson.

2021 var ett rekordår. Vad beror det på?

”Det var ett rekordår igen och det var för oss som för många, en effekt av den fortsatta högkonjunktur som har pågått väldigt länge.”

Hur har 2022 börjat hittills?

”Det ser fortsatt bra ut, men osäkerheten i marknaden har ökat med krig i Ukraina, problem med leverantörskedjor, ökade energikostnader, inflation, högre räntor, nedstängningar i Kina med mera. Listan blir väldigt lång samtidigt som bland annat stora delar av industrin går bra. Detta gör det extremt svårt att förutse hur resten av 2022 kommer att utvecklas.”

Hur har Rysslands anfallskrig påverkat er?

”Den finländska industrin påverkas möjligen mer än den svenska, men även vårt finländska kontor går fortsatt väldigt bra. De har ju en oslagbar marknadsposition i Finland. Det är dock många bolag som legalt tekniskt har problem med att dra sig ur Ryssland, även om de vill det. Det har lett till en ökad efterfrågan på strategisk och annan avancerad rådgivning. Det är sannolikt att företagens exitar från Ryssland, kommer att leda till en stor mängd tvister. Tvister för ryska klienter har dock i princip helt upphört, i vart fall för oss. Andra byråer har möjligen tagit ett annat beslut i frågan.”

 

Jan Jensen, partner, White & Case

2021 var ett rekordår. Vad beror det på?

”Vi har haft en enastående utveckling inom alla våra affärsområden de senaste åren, både i Sverige och globalt. Att 2021 blev ännu ett rekordår berodde främst på två faktorer. Dels en glödhet transaktionsmarknad med hög aktivitet inom alla typer av affärer, särskilt börsnoteringar, private equity- och growth investeringar, dels att allt större andel av våra uppdrag är internationella och komplexa och kräver större och mer specialiserade team, där vi kan skräddarsy team efter klienternas behov oavsett var affären görs.”

Hur har 2022 börjat hittills?

”På samma sätt som 2021 slutade. Det som nu skiljer sig från förra året är att fönstret för börsnoteringar har stängts, och kapitalmarknadstransaktioner är mer utmanande att genomföra, och förvärvsfinansieringar och andra låneprodukter har blivit dyrare. Men vi ser egentligen ingen märkbar förändring i aktivitet på den privata M&A-marknaden, där det fortfarande finns mycket kapital och många internationella och regionala investerare med aptit för strategiska förvärv.”

Vad har du för spaningar framöver?

”Ingen har någon magisk kristallkula, ta bara covid-19 eller Rysslands invasion av Ukraina. Men några saker kan man nog vara hyggligt säker på. En fortsatt accelererande utveckling inom teknologi och digitalisering, en snabb energiomställning och ett ännu starkare fokus på miljö och hållbarhet. Det gäller alla industrier och branscher – inga undantag. Vad som är möjligt med ny teknologi, från utveckling av mat och läkemedel, självkörande eller flygande fordon till nya former för digital kommunikation med 6G och 7G är väldigt spännande. Jag hade gärna sagt att vi ser tecken på att politiska ledare i ledande ekonomier kommer att hitta vägar för att skapa en större samsyn i frågor om energilösningar, hållbar produktion och andra utmaningar. Men där tror jag att det är näringslivet och privata initiativ som kommer att vara avgörande, det ser vi ju redan många exempel på.”

Hur har Rysslands anfallskrig påverkat er?

”White & Case har beslutat att dra sig ur Ryssland. Vi är i en process för att stänga ner vårt kontor i Moskva, men vi har, och kommer fortsatt att ha, rysk expertis baserade vid andra kontor. Vi är även indirekt påverkade genom att klienter behöver hjälp med avveckling av sin verksamhet i Ryssland, och vårt internationella sanktionsteam arbetar dygnet runt för att hjälpa klienter att orientera sig i förhållande till alla sanktioner som dagligen utvidgas och preciseras. Några av utmaningarna med att dra sig ur Ryssland är att det i många fall inte går att sälja en verksamhet på grund av sanktioner, till exempel för att det finns ett ryskt statligt ägande med i bilden, eller att en avveckling gör att man bryter mot ingångna avtal med viktiga kunder, eller att det helt enkelt inte finns någon köpare av den ryska verksamheten. Men vi har även varit med att hitta många bra lösningar.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.