Trovärdighetskris slår mot Atlas-Copco efter vinstvarningen

Atlas Copcos vinstvarning i början av veckan kom som en kalldusch för aktiemarknaden. Bara några veckor före varningen hölls en kapitalmarknadsdag där inget av problemen signalerades. Straffet från marknaden har också blivit hårt och aktien har fallit nära 20 procent på bara några dagar.

Den 19-20 februari höll Atlas Copco kapitalmarknadsdagar i USA där bolaget presenterade sin verksamhet inom uthyrning, Rental Service. Där målade bolaget upp en relativt ljus bild av framtiden för området och inget nämndes om en ovanligt trög inledning av året.

Därför blev tisdagens vinstvarning med hänvisning till just Rental Service en extra obehaglig överraskning för aktiemarknaden. Domen har också blivit hård då aktien handlats ned 19 procent på bara några dagar. Bland annat Lehman Brothers skriver i en kommentar att förtroendet för Atlas Copco fått sig en törn efter vinstvarningen.

Atlas Copcos ekonomichef Hans Ola Meyer håller med om att det ser illa ut med en vinstvarning så tätt inpå ett positivt analytikermöte. ”Det har jag ingen svårighet att hålla med om. Det som signalerades mellan raderna vid kapitalmarknadsdagen var väl egentligen att det inte hade skett några förändringar jämfört med trenden hittills, men det var i ”good faith” från vår sida. Jag tror att det kan ha bidragit till de kraftiga reaktionerna mer än åtgärdernas betydelse, men det har jag förståelse för”.

Har ni haft dålig koll på utvecklingen internt inom organisationen? ”De åtgärder som presenterats kan ses som ett tecken på att vi haft en otillräcklig utveckling i de operativa kostnaderna och en otillräcklig effektivitet i vår hyresflotta, vi har helt enkelt för stor flotta för den aktuella efterfrågan. Det är inget som dyker upp från en vecka till en annan och det är också orsaken till att vi genomför de organisatoriska förändringar som vi gör. Vi kom till en punkt där vi inte längre hade tid att vänta på löften om effektiviseringar som skulle bli synliga om en vecka eller en månad.”

Uthyrningsbranschen har beskrivits som ett tillväxtområde som är relativt okänsligt för konjunktursvängningar, ändå slår den amerikanska konjunkturavmattningen hårt mot försäljningen. Hur konjunkturkänslig är verksamheten egentligen? ”Man ska inte tolka det här som att vår tes om lönsamheten i affären inte längre finns. Vissa bedömare tycks helt ha omvärderat affärsområdet och det tror jag är att lägga för stor vikt vid det som hänt. Vi hade en viss uppfattning om hur mycket vi skulle växa givet ett visst tillstånd i den amerikanska ekonomin. Nu ser vi att vi inte kommer att nå det målet, snarare kanske hälften av det. Men förutsättningarna för fortsatt god tillväxt över tiden finns fortfarande där. Exakt hur mycket extra hyresmarknaden kan växa jämfört med den underliggande konjunkturen är dock svårt att säga”

Rental Service har genomfört en lång rad mindre förvärv det senaste året, kommer ni att dra ned på förvärvstakten nu? ”Det rör sig om mycket små förvärv och det påverkas inte så mycket av om tillväxten är 6 eller 10 procent, eller av hur mycket pengar man tycker sig kunna göra av med. Om förvärvstakten minskar i år beror det nog snarare på att mycket fokus inom organisationen kommer att ligga på omstrukturering.”

Ser ni en risk att ni tappar marknadsandelar under omstruktureringen? ”Det vore korkat att säga nej. Det finns alltid en risk att tappa marknadsandelar men vi kommer att göra allt för att omstruktureringen inte ska drabba kundverksamheten. Till exempel kommer vi vara mycket försiktiga och flexibla när det gäller att dra ned på personal så att det inte leder till minskad försäljning.”

Vad gör ni för bedömning om den fortsatta utvecklingen i den amerikanska ekonomin? ”Osäkerheten har ökat och vi kan inte göra någon bättre bedömning än någon annan om vad som ska hända. Vi håller en så hög flexibilitet som möjligt för att vara beredda på vilken utveckling det än blir.”

Har avmattningen i USA inte påverkat de övriga affärsområdena? ”USA påverkar även de andra affärsområdena i viss utsträckning, men de är så spridda geografiskt och är inte alls lika exponerade som Rental. Mycket av det vi sade i bokslutskommunikén gäller fortfarande. Delar av Europa och Asien går fortfarande mycket bra, så totalbilden för gruppen är inte alls så mörk som man kanske kan få för sig.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco