Trump sänker dollarn

Europaräntorna sjunker i fredagens förmiddagshandel, med undantag för i Italien där räntorna stiger, samtidigt som euron stärks efter en tidigare försvagning. Kronan är starkare än vid vår tidiga stängning i onsdags.

Vid 10.10-tiden är den tyska tioåriga benchmarkräntan 3 punkter ned till rekordlåga nivåer på -0,20 procent, medan den italienska motsvarigheten däremot är upp 5 punkter till 2,70 procent på grund av osäkerhet kring landets inrikespolitiska läge. Italiens BNP reviderades dessutom ned till +0,1 procent för första kvartalet från kvartalet före, från preliminär +0,2 procent.

Noteras kan att den grekiska tioårsräntan nu inte ligger långt över den italienska, strax över 3 procent. Den svenska tioåringen är 2 punkter ned till 0,10 procent.

Marknadssentimentet präglas fortsatt av oro för att handelskriget mellan USA och Kina ska leda till recession.

Och som lök på laxen meddelade USA:s president Donald Trump under natten mot fredagen på Twitter att USA kommer att införa importtullar på alla varor från Mexiko så länge strömmen av illegala migranter fortsätter att strömma in till USA. Tullarna kommer att höjas gradvis, från 5 procent från den 10 juni till som högst 25 procent den 1 oktober om inte Mexiko vidtar omedelbara åtgärder.

Trump hade flaggat för att han skulle komma med en viktig nyhet om Mexikogränsen tidigare på torsdagen, men beskedet överraskade ändå finansmarknaderna, och den mexikanska peson föll kraftigt, USA-räntorna föll med ytterligare 3-4 punkter och dollarn pressade mot japanska yen.

Den tioåriga USA-räntan handlas nu kring 2,17 procent, att jämföra med över 2,50 procent i början av maj.

Amerikanska börsterminer föll också tydligt efter Trumps tullbesked och signalerar nu en tydligt negativ öppning på Wall Street i eftermiddag.

Från USA väntar i eftermiddag statistik över hushållens inkomster och konsumtion, med PCE-data, för april, klockan 14.30, samt definitiva Michiganindex för maj, klockan 16.00

Under morgonen har tysk detaljhandelsstatistik visat en nedgång med 2,0 procent i april, jämfört med i mars, och en ökning med 4,0 procent, jämfört med ett år tidigare. Prognoserna pekade mot +0,1 respektive +1,1 procent, enligt Reuters sammanställning.

KPI-utfall från de tyska delstaterna har också börjat trilla in, inför eftermiddagens preliminära siffror för maj i eftermiddag. Här ligger förväntningarna på +0,3 på månaden och en inflationstakt på +1,6 procent, även det enligt Reuters.

Utfallen från de delstater som hittills rapporterar tyder på en inflationstakt något under förväntningarna.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:1149 mot dollarn, fortsatt något lägre än de 1:1157 som noterades vid svensk stängning vid lunchtid i onsdags, medan dollarn i sin tur har försvagats en bit under 109-strecket mot yenen (109:28).

Kronan är 4 öre starkare mot euron och cirka 1 öre starkare mot dollarn.

Under natten mot fredagen kom siffror som visade att Kinas officiella industri-PMI, sjönk till 49,4 i maj från 50,1 i april, vilket var lägre än väntade 49,9. Svagare orderingång, och då främst exportorder, var en viktig faktor bakom nedgången i maj. Tjänste-PMI var däremot oförändrat, på 54,3 i maj.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.