Trygg dyrare, S-E-B billigare

17 miljoner kronor mer per år tvingas Trygg-Hansas fondsparare betala, sedan S-E-Banken höjt förvaltningsavgifterna.

Ett halvår efter S-E-Bankens köp av Trygg-Hansa har nu till slut besked lämnats om vad som kommer att hända med respektive fondavgifter.

Svaret är att de kommer att samordnas, vilket innebär höjningar för nästan alla kunder hos Trygg Fonder och sänkningar för kunderna i 17 av S-E-Bankens fonder.

Som tabellen visar har de flesta Tryggfonderna fått förvaltningsavgiften höjd med mellan 0,2 och 0,45 procent per år. Dessutom kommer S-E-Bankens insättningsavgift på en procent i framtiden även att gälla Tryggfonderna. Räknat på fondernas förmögenhet vid årsskiftet skulle de gamla förvaltningsavgifterna sammanlagt bli 102 miljoner kronor. De nya avgifterna blir 17 miljoner kronor större per år.

Fler prisnivåer

Samtidigt lämnar S-E-Banken sin relativt enkla prissättning där i stort sett alla aktiefonder kostade 1,5 procent i förvaltningsavgift, och inför fyra prisnivåer för aktiefonder: 1,3 procent för Sverige- och Nordenfonder, 1,4 procent för Europafonder, 1,75 procent för Asien-, Latinamerika och Östeuropafonder, samt oförändrat 1,5 procent för branschfonder och övriga utlandsfonder.

Totalt sett blir effekten för S-E-Banken en minskning av intäkterna, eftersom de 17 S-E-Banksfonder som får sänkt förvaltningsavgift innehåller betydligt mer pengar än de 15 Tryggfonder som får en höjning. Främst är det prissänkningen från 1,5 till 1,25 i S-E-Banken Världen, som ensam innehåller mer pengar än alla Tryggfonderna, som minskar bankens intäkter.

Sänkningarna av förvaltningsavgifterna träder i kraft per den 1 juli. Höjningarna genomförs först när de godkänts av finansinspektionen, vilket troligen sker under hösten.

Otrevligt

Höjningen av avgifterna hos Trygg Fonder är en otrevlig överraskning för de kunder som valt Trygg efter april 1996. Då sänkte Trygg avgifterna kraftigt, till exempel sänktes allemansfondens avgift från 1,8 till 1,1 procent per år.

För vanliga fondsparare är prishöjningen kanske inget större problem. Om fondandelarna har stigit i värde tvingas de visserligen om de byter att betala reavinstskatt i förtid, vilket är en nackdel, men de är trots allt fria att byta till ett fondbolag som erbjuder lägre förvaltningsavgifter.

Värre är det för de kunder som har tecknat en pensionsförsäkring hos Trygg-Hansa. De är tvungna att låta pengarna stå kvar tills de har fyllt 55 år. De pensionssparare som de senaste två åren har valt Trygg-Hansa för att de tyckte att låga avgifter är viktigt har därför all anledning att bli upprörda.

Värt att notera för alla fondsparare hos S-E-Banken är dessutom att de prisförändringar som nu sker per den 1 juli med stor sannolikhet kommer att följas av fler. Inom banken pågår nämligen diskussioner hur man ska kunna differentiera fondavgifterna, dels så att kunder som köper via kanaler som ger låga kostnader för banken (telefon och internet) ska få rabatt, dels så att små olönsamma kunder ska betala mer medan stora kunder ska få lägre avgifter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.