Tuffare tider väntar börsen

En stark krona, bra kvartalsrapporter och en idealisk mix av branscher har i år gjort Stockholm till en av världens bästa börser. För att kurserna ska stiga ytterligare krävs att världskonjunkturen tar fart. Det är en bräcklig kalkyl.

Efter drygt två år av nedgång och sämre utveckling än de flesta andra börser runt om i världen har Stockholmsbörsen seglat upp som en av de starkaste.
Återhämtningen inleddes i oktober i fjol. Utvecklingen har fortsatt i år.

BJÖRNVARNING: Kalkylen för ytterligare börsuppgång är bräcklig.

Den starkare svenska kronan är en orsak. I lokal valuta kan flera andra aktiemarknader mäta sig med Stockholm. Men samtidigt har både dollarn och det brittiska pundet fallit med nästan tio procent i år. Kronan har även stärkts mot schweizerfrancen.

Hittills har inte uppgången på världens börser skett i enlighet med den populära skiljelinjen mellan högt värderade tillväxtföretag och stabila värdeföretag med lägre prislappar. I stället är det speciella branscher i både tillväxt- och värdelägret som klättrat.

Mixen av branscher som tilldragit sig det internationella placerarintresset har i stort sett varit optimal för Stockholmsbörsen. Kursuppgångarna har skett i branscherna bank, telekom och läkemedel, tre tunga sektorer på Stockholmsbörsen. Samtidigt har aktierna i indexsvaga och ocykliska branscher som livsmedel, energi och försäkring gått svagt.

Tekniklyft
Årets stora sektortrend, uppvaknandet för de hårt anfrätta teknikaktierna, går igen på de flesta börser. I Frankrike har telekombolagen Alcatel, Wanadoo och France Telecom stigit med över 30 procent i år. Brittiska teleoperatörsjätten Vodafone ligger runt nollstrecket. It-giganterna Intel, Cisco, IBM och Dell toppar vinnarlistan i USA. På Stockholmsbörsen har Ericsson stigit med 26 procent och Tele 2 med 20 procent.

I lågräntemiljön står även bankaktierna högt i kurs. I Storbritannien har den nya konstellationen HBOS (Halifax och Bank of Scotland) men även Royal Bank of Scotland stigit kraftigt. Även i de krisdrabbade tyska bankerna tycks placerarna flagga för att den värsta krisen kanske är över. I fjol tappade både Deutsche Bank och Commerzbank uppåt halva värdet. I år har de stigit något. Alla de svenska storbankerna har hängt med och ligger på rejäla kursplus i år.

Läkemedelsaktierna pressades hårt i fjol men har gjort come back i år. I USA har Abbot Laboratories, Wyeth och Bristol Myers Squibb stigit efter fjolårets stora kursras. I London och Stockholm har Astra Zeneca utvecklats starkt.

Svenskarna står sig
En annan positiv utveckling den senaste tiden är att flera av de svenska bolagens aktier har gått bättre än konkurrenterna. Både Astra Zeneca och dialysföretaget Gambro har sedan börsen bottnade 12 mars i år stigit med över 40 procent på starka kvartalsrapporter.

Ericsson är det telekombolag i världen som har klättrat mest, vilket har givit nye vd:n Carl-Henric Svanberg en rivstart. Vitvaruföretaget Electrolux har utvecklats starkare än både Maytag och Whirlpool. I kullagermatchen har SKF slagit amerikanska Timken.

Men sannolikt är det för tidigt att ropa hej. Risken är stor att det bränsle som uppgången har drivits med inte räcker för att ta kurserna högre. Flera av snabbklättrarna har stigit för att de fallit tidigare, inte för att resultaten har förbättrats.

Den minskade osäkerheten har mest höjt högriskföretag som är beroende av placerarnas vilja att ta risk eller skjuta till kapital. Den justeringen är sannolikt gjord.

Den starka kronan har redan börjat tränga igenom valutasäkringarna och pressar resultaten. Långräntorna kan sannolikt inte sjunka så mycket mer såvida det inte blir deflation.

Ett uppgångsscenario måste i stället bygga på att den puff som krigsslutet i Irak gav ska ge en konjunkturuppgång i världen. Sådana signaler är ännu få och kalkylen därmed bräcklig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets