Tuffmjuk svenskhet går hem i öst
När Affärsvärlden träffar Olga Tseyukova, från Ukraina, och Arti Ots, Estland, är det bara ett par dagar kvar av deras totalt fem veckor långa ledarskapsutbildning i Stockholm, som varit utspridd över ett halvår.
Den nya utbildningssatsningen drivs av Svenska Institutet med ett tydligt syfte: att verka för bättre handelsutbyte och samverkan med länder i öst, genom att bygga nätverk med personer som väntas bli tunga beslutsfattare på några års sikt. De drygt 30 deltagarna kommer från Ryssland, Ukraina och Baltikum. De flesta har dubbla universitetsutbildningar och, redan vid 25-30-årsåldern, toppositioner på stora bolag.
Olga Tseyukova har examen från språkvetarlinjen (tyska, engelska, franska) och en företagsekonomisk examen från Kievs mest framstående handelsuniversitet, The Presidents University. Hon är 28 år och arbetar som inköpschef på Life 🙂 GSM (smiley-tecknet är en del av företagsnamnet reds. anm.), ett telekomföretag som ägs av Turkcell, som i sin tur ägs av Telia Sonera.
Arti Ots, som är 31 år, har en finsk examen i marknadsföring och är snart klar med sin MBA vid Henley. Han jobbar sedan några år som marknadschef på Elion, även det ett bolag med koppling till Sverige och Telia Sonera. Elion, ett telekomföretag med 1 700 anställda, ägs av Estonian Telecom Group, som i sin tur ägs till drygt 60 procent av Telia Sonera.
Under sina tre år på Life GSM har Olga Tseyukova upphandlat teknisk utrustning för miljontals dollar. En av hennes viktigaste leverantörer är Ericsson, så Sverige är inget okänt land för henne. Ändå har utbildningen, där föreläsningar med kända svenska företagsledare (till exempel Marie Ehrling), forskare (som Christian Azar) och entreprenörer (Johan Gustafsson) varvats med praktik på stora börsbolag, gett henne flera nya insikter, säger hon.
Förmodligen kan både Olgas och Artis medarbetare räkna med lite svenskinspirerat management från och med nu. Och det handlar om både tuffare och mjukare chefstag. Olga Tseyukova säger att nu är det slut med att låta folk släntra in försenade till möten.
– Häromdagen kom jag själv fem minuter för sent till ett möte här i Stockholm, på grund av ett missförstånd. Då sa svensken som jag skulle träffa att jag bestulit honom på fem minuter, säger Olga Tseyukova och ler diplomatiskt vid frågan om det inte var lite överdriven tidsfascism.
– Nja, kanske, men själva tanken är rätt. I Ukraina har vi en ovana att komma en kvart för sent.
Väl vid mötesbordet är det dock ett mjukare ledarskapet som ska gälla: mer lyssnande från chefshåll, mer inflytande för medarbetarna. Både Olga Tseyukova och Arti Ots gillar nämligen det svenska konsensusfokuset.
– Det är bättre att alla runt bordet kan ge sin syn på olika frågor, det tar nog lite längre tid att nå beslut men de blir mer underbyggda, säger Arti Ots som i övrigt inte tycker att det är så stor skillnad mellan svenskt och estniskt ledarskap.
– Det är “the european way of management” som gäller i Estland. Mitt personliga intryck är att vi ester har kommit långt i utvecklingen, säger han.
Så är inte fallet i Ukraina, tycker Olga Tseyukova. Där finns det en del att jobba med när det gäller ledarskapet.
– Det finns två typer av chefer i dagens Ukraina. Den post-sovjetiska chefen, envärldshärskaren. Och en amerikanskinspirerad chef, en stor ledare, som en slags supermänniska högt där uppe.
Mycket av det affärstänkande som finns i Sverige skulle vara omöjligt att praktisera i Ukraina, tycker Olga Tseyukova.
– Jag tycker att det är fantastiskt att Tele 2 och Telia Sonera valde att samarbeta när Telia Sonera tappade 3G-licensen. Det är så rätt, att tänka affärsnytta i stället för att låta känslorna styra, säger hon.
– I Ukraina skulle ett företag aldrig kunna tänka sig att samarbeta med en konkurrent.
Arti Ots säger att han ser samarbetet mellan svenska politiker och näringslivet kring minskningen av koldioxidutsläppen som inspirerande.
– Jag är imponerad av hur den svenska regeringen och den privata sektorn arbetat för att minska beroendet av externa energikällor. I de baltiska länderna är vi inte så bra på det. I Estland är vi visserligen självförsörjande på “oil shale” (Estland är det enda land som utvinner olja från oljeskiffer i större mängd, reds. anm.) men det är en energikälla som är dyr och inte hållbar, säger Arti Ots.
Olga Tseyukova ler när koldioxidutsläppen kommer på tal.
– Jag har verkligen ändrat min smak för bilar här i Sverige. Förut har jag, i likhet med alla andra i Ukraina, tyckt att en bra bil är en stor bil. Nu ska jag importera en hybridbil, sådana finns inte att köpa hemma. Men det lär bli lite svårt att få till köpet, för när jag går i en bilhandel så dras jag instinktivt till stora jeepar och liknande bilar.
Både Arti Ots och Olga Tseyukova utrycker en artigt positiv inställning till Sverige, till svenskar i allmänhet, till svenskt ledarskap och till sättet svenskar gör affärer.
Samtidigt är det inte så att de hyllar allt som har med Sverige att göra. Arti Ots pekar på vad han ser som ett generellt problem för stora svenska bolag.
– Det här är kanske inte så artigt sagt av mig, men jag tycker att svenska företag inte är så bra på att plocka upp lokala talanger i länderna där de är verksamma. Nokia är till exmpel mycket bättre på internationellt management än de flesta svenska företag jag varit i kontakt med. Nokia har toppledare från andra länder än Finland.
Olga Tseyukova nickar och tillägger:
– Ja, precis. På Ericsson är det som att det finns ett glastak för icke-svenskar. När en person kommer till de allra högsta positionerna tar det stopp för den som inte är svensk.
_________________________________________________________________
Olga Tseyukova, inköpschef på Life GSM i Ukraina, och Arti Ots, marknadschef på Elion, om…
…snackisarna bland era affärsbekanta:
Olga: “Vi talar om konkreta problem, olika från dag till dag. I Ukraina talar vi inte längre om politik, vi är så utless på politik.”
Arti: “I Estland talar alla om att vi gått från en BNP-tillväxt på 9-10 procent under en lång rad av år, till 0,4 procent för det senaste kvartalet. Orsaken till det är främst nedgång i fastighetssektorn.”
…läget för de svenskar som vill investera i Estland respektive Ukraina:
Olga: “Svår fråga. Mitt tips är: muta inte! Det går att komma förbi mutkraven, genom att satsa på att bygga nätverk i landet.”
Arti: “Jag ser inga större problem i Estland, det är ungefär samma förutsättningar som i Sverige.”
…ledarskapet i Ukraina/Estland:
Olga: “Antingen kör man den postsovjetiska stilen eller en amerikansk ledarstil, ledaren med stor L.”
Arti: “Det är ett europeiskt ledarskap som gäller. Men mindre fokus på konsensus kring beslut än i Sverige.”
…om debatten kring kvinnorepresentation i styrelser och företagsledningar:
Olga: “Först vill jag säga att jag är antifeminist. Man kan nå mål för mer jämlikhet utan att säga att man hatar män. I Ukraina talas det ganska mycket om detta, och jag kan bara konstatera att de flesta kvinnor stannar på lägre nivåer trots hög utbildning. Jag själv kan inte göra som mina manliga kollegor, gå ut och ta en öl med chefen och snacka jobb, då skulle alla tro att vi hade en affär.”
Arti: “I Estland är det ingen intensiv debatt. I vår styrelse är samtliga åtta ledamöter män.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.