Tummen upp för Bushs stimulanspaket

President George Bush vill driva igenom ett ekonomiskt stimulanspaket på 600 miljarder dollar. Det kan höja tillväxten i den amerikanska ekonomin med upp till en halv procentenhet i år.

HOW´S THE DOW DOING? Jodå, börsen gillar Bushs förslag.

Det är i alla fall en kvalificerad gissning från några ekonomer som Affärsvärlden har talat med. Än så länge bygger gissningarna på läckor, först i kväll blir förslaget offentligt när president Bush talar i Chicago.

Kortsiktigt är det särskilt aktieägarna som har anledning att vara glada. Ungefär hälften av det förvånansvärt stora paketet väntas nämligen bestå av slopad utdelningsskatt på aktier.

På något längre sikt, det närmaste året, bör paketet få en tydlig effekt på konjunkturen.

-Det skulle kunna höja tillväxten 2003 med upp till en halv procentenhet, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, och får medhåll av Jesper Bie-Olsen, analytiker på Nordea i Köpenhamn.

Ett paket för de rika?
Avgörande för hur stora effekterna kan bli är förstås hur stort paketet till slut blir. Troligen får man inte igenom allt utan landar någonstans mellan 300 och 600 miljarder dollar. Men mycket viktigt är också vilka som får del av skattesänkningarna.

Bush har försökt sälja in slopandet av utdelningsskatten som en “rättvis” åtgärd som skulle gynna väldigt många amerikaner eftersom aktieägandet har blivit så spritt.

Men i praktiken är det en mycket liten rik klick som skulle få nästan hela vinsten av en sådan åtgärd.

-De 2 procent rikaste amerikanerna äger 70 procent av aktierna och de 6 procent rikaste ungefär 90 procent av aktierna, säger Jesper Bie-Olsen.

Sparandet kan öka
Det finns alltså knappast någon anledning att vänta sig några kortsiktiga stimulanseffekter av just denna del av paketet. Att det på kort sikt skulle lyfta investeringarna verkar inte heller troligt. Långsiktigt är det däremot en ekonomiskt sund åtgärd som kan göra att ekonomin fungerar ännu litet bättre.

Resten av paketet kommer sannolikt mer konsumtionsbenägna grupper till del. Det har talats om bland annat skattesänkningar för barnfamiljer, förbättringar av arbetslöshetsunderstöd och en tidigareläggning av redan planerade generella inkomstskattesänkningar.

Men det finns en risk att en hel del av skattesänkningarna går till ökat sparande. De offentliga finanserna har försämrats snabbt. Under förra året visade de underskott för första gången på flera år. Och stimulanspaketen innebär att underskotten kommer att bestå även under de närmaste åren.

OPTIMIST: Jan Häggström tror på fallande amerikansk arbetslöshet.

Om hushållen oroar sig för att det betyder ökande skattetryck och åtstramningar framöver kanske de väljer att spara det mesta av skattesänkningarna.

Den expansiva finanspolitiken motverkas också av att många delstater har usla finanser och antingen måste skära ner på utgifterna eller höja skatterna eller i värsta fall både och.

Positiv spiral
Kalkylen på en halv procentenhets högre tillväxt bygger på att ungefär hälften av årets eventuella skattesänkningar på 100 miljarder dollar går till ökat sparande medan resten går till konsumtion.

Jan Häggström, som länge har hört till optimisterna när det gäller den amerikanska ekonomin, menar att en höjning av tillväxten med en halv procentenhet till drygt tre procent är väldigt avgörande.

-Det innebär att arbetslösheten kan börja falla och att det blir lättare för företagen att höja priser och vinster, säger Jan Häggström.

Man kan komma in i den positiva spiral som brukar känneteckna högkonjunkturer.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience