Tunga fall för storbankerna

Indexen drogs nedåt när handeln påbörjades i Stockholm på onsdagen. I USA stängde börserna på tisdagskvällen med små förändringar, och Asienbörserna har på morgonen backat med fortsatt uppmärksamhet på oroligheterna i Hongkong.

Omkring klockan 9.40 hade OMXS30 sjunkit 0,7 procent till 1.732 och aktier för 2,1 miljarder kronor var omsatta. Även de stora Europabörserna var ned, i ungefär samma storleksordning som Stockholm.

Den indextunga banksektorn bidrog mest till nedgången i Stockholm. SVT:s Uppdrag Granskning publicerade på morgonen ett avslöjande om att Swedbanks roll som mellanhand mellan ryska vapentillverkaren Kalashnikov och dess amerikanska motsvarighet. Enligt de sanktioner som gäller får inga pengar skickas mellan bolagen, något som Swedbank enligt tv-programmet ska ha medverkat till.

Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktionerUSA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina, framkommer i det nya programmet av Uppdrag Granskning. 

“Jag blir bestört och beklämd”, var Swedbank-vd:n Jens Henrikssons första kommentar till informationen, men Swedbank återkom senare med en kommentar där banken uppgav att den kände till informationen sedan tidigare.

Nordea har dessutom sänkt rekommendationerna för samtliga sina konkurrenter: Handelsbanken och Swedbank sänktes till sälj från behåll, medan SEB sänktes till behåll från köp.

Nordea sänker konkurrenternaNordea Markets sänker rekommendationerna för samtliga konkurrenterna i sektorn. 

Swedbank var sämsta bank med en nedgång på 3,2 procent. Handelsbanken tappade 2,4 procent och Nordea 1,5 procent. SEB handlades 0,7 procent ned.

Bäst inom OMXS30 var Getinge, som avslutade tisdagens handel med en dykning efter nya uppdateringar från amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA. Frågan gällde aortaballongpumpar från Getinges dotterbolag Maquet. Sedan i november 2018 har FDA fått in ytterligare 60 rapporter relaterade till denna fråga, och i dessa fall ingår två patientdödsfall samt ett fall av allvarlig patientskada. Getinge rekylerade dock upp efter tisdagens fall och steg 2,1 procent.

Autolivs kapitalmarknadsdag på tisdagen lyckades inte övertyga alla analytiker om att framtiden ser ljusare ut än tidigare – åtminstone inte enligt alla kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. Aktien var ned 1,6 procent.

Bryggeriet Kopparbergs ökade i det tredje kvartalet sin försäljning med 5 procent till 549 miljoner kronor, medan rörelseresultatet växte 6 procent till 85 miljoner kronor. Enligt bolaget har en positiv försäljningsutveckling för Kopparbergs gin fortsatt. Aktien avancerade 0,6 procent.

Nätsäkerhetsföretaget Clavister föll 6,8 procent. Bolagets rörelseresultat försämrades till -14,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (-13,3). Vd John Vestberg skrev dock i rapporten att han bedömer att bolaget i allt större grad rör sig in i större affärsmöjligheter än tidigare i samtliga vertikaler och geografier.

Image Systems har fått en order från Moelven Årjäng Såg värd 6,3 miljoner kronor. Leverans och driftsättning är planerad till sommaren 2020. Aktien var 4,3 procent högre.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här