Tunga Silicon Valley-profiler ryter ifrån mot Trump

Flera tunga aktörer i Silicon Valley har öppet motsagt sig president Donald Trumps exekutiva order om förlängd visum för immigranter.
Tunga Silicon Valley-profiler ryter ifrån mot Trump - sundar-pichai-google-900
Alphabets VD Sundar Pichai. Foto: Gian Ehrenzeller/TT
Ordern omfattar bland annat L-1 visumet som tillåter företag att överföra anställda från sina utlandskontor, samt H-1B programmet för arbetare inom specialområden, rapporterar CNN.

Googles vd Sundar Pichai påpekade hur mycket immigranter hjälpt USA att bli en ekonomisk framgångssaga och en ledare inom tech.

”Besviken av dagens order, kommer vi att fortsätta stå jämsides immigranter och arbeta för att expandera möjligheter för alla”, sade Pichai.

Från Twitters håll sades det att ordern i slutändan kommer att slå mot USA:s ekonomi.

Tesla, som är utanför tech, hade också egen kritik att framföra. Dess direktör Brad Smith sade att det inte är rätt tidpunkt att kapa av nationen från världens talang eller skapa osäkerhet och ångest. Vd Elon Musk sade sig ha förståelse för visareformer men tillade att ordern är för bred och att han är ”väldigt mycket” missnöjd.

De nya restriktionerna träder i kraft den 24 juni och gäller fram till minst slutet av året. Enligt tankesmedjan MPI väntas de blockera över 200 000 temporära arbetare från inträde.

Vita huset har sagt att ordern kommer hjälpa USA:s ekonomi att återhämta sig från coronaviruset.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.