Tungviktare håller börsen vid liv

Det var slagig handel på Stockholmsbörsen under torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.

Trots stora börsfall i USA och Asien lyckades marknaden hålla sig uppe med hjälp av uppgångar för indextunga aktier som Nordea, Ericsson och Teliasonera.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,1 procent högre till noteringen 631,0. Omsättningen uppgick till 5,8 miljarder kronor.

Börserna i New York föll tungt på onsdagskvällen på förnyad oro för ekonomin och hushållskonsumtionen. Nedgångarna utökades dessutom efter att finansminister Henry Paulson på onsdagseftermiddagen meddelat att finansdepartementet överger sin tidigare plan att köpa problemtyngda bolånetillgångar från finansinstituten. I stället ska programmet inriktas på åtgärder som kan förbättra kredittillgången för hushåll. Dow Jones tappade 4,7 procent.

Efter stängningen i New York kom ytterligare dåliga nyheter då Intel sänkte intäktsprognosen för det fjärde kvartalet. Bakom sänkningen ligger försvagad efterfrågan inom alla geografiska marknader och segment. Inom pc-industrin pågår en neddragning av komponentlagren som Intel beskriver som “aggressiv”. Aktien föll 7,1 procent i efterhandeln.

På de asiatiska börserna fortsatte den negativa utvecklingen under natten i spåren av nedgångarna på Wall Street och efter att den minskade riskaptiten fått yenen att stärkas vilket tyngde de japanska exportbolagen. Nikkei 225 stängde 5,3 procent lägre.

Den bakomliggande faktorn till att Stockholmsbörsen höll emot var att flera av de indextunga aktierna steg. Ericsson B ökade 1,6 procent till 52:10 kronor, Nordea avancerade 2,4 procent till 64:80 kronor och Teliasonera steg 2,2 procent till 37 kronor.

Något sämre gick det för Swedbank A som tappade 1,2 procent till 62 kronor och SEB A som var 1,8 procent lägre till 67:25 kronor. I Estland, där SEB och Swedbank har verksamhet, sjönk BNP med 3,3 procent under det tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2007. Analytiker hade väntat sig en nedgång med 1,9 procent.

Den estniska centralbanken skrev i en e-postad kommentar till torsdagens BNP-rapport att nedgången i BNP accelererar på grund av nedgång i den yttre efterfrågan. Centralbanken förutspår en nedgång i BNP på 1,8 till 2,7 procent för helåret 2008. För nästa år förutspås en nedgång i storleksordningen 2,1 till 4,5 procent.

Nibe steg 5,6 procent till 38 kronor efter att bolaget rapporterat ett resultat för det tredje kvartalet som var 28 procent bättre än SME-konsensus och även omsättningen överträffade förväntningarna. Det är framförallt det största affärsområdet Villavärme som överraskar positivt och det beror, enligt analytiker, på den starka värmepumpsförsäljningen i Tyskland.

– Det är en väldigt starkt rapport för det tredje kvartalet tack vare Värmepumpsförsäljningen i Centraleuropa. Det är svårt att veta om det här är ett genombrott eller om det är en effekt av det tillfälligt höga oljepriset i somras, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Billerud redovisade ett resultat på 89 miljoner kronor vilket var 25 procent över SME-konsensus och även omsättningen var något bättre än väntat. Marknadsefterfrågan för Billeruds produkter bedöms som fortsatt vikande inom områden relaterade till industriproduktion, och stabil inom områden relaterade till livsmedelsproduktion och sjukvård. Rapporten fick dock ett svalt mottagande av marknaden som handlades ned aktien med 2,7 procent till 36:20 kronor.

MTG B tappade 4,8 procent till 149 kronor efter att UBS sänkt rekommendationen för aktien till sälj från neutral. Motiveringen är den allt svagare ekonomiska utvecklingen som gjort att UBS sänkt sina estimat genom hela den europeiska mediasektorn.

På råvarumarknaden har WTI-oljan handlats kring 56 dollar per fat. Tidigare på torsdagen noterade råoljan den lägsta noteringen på 21 månader, som en följd av minskad efterfrågan i spåren av den globala ekonomiska avmattningen. PA Resources var 6,1 procent lägre till 16:90 kronor och Lundin Petroleum backade 0,8 procent till 35:90 kronor.

Lundin Mining sänktes 2,4 procent till 10:20 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att på grund av det låga zinkpriset kommer gruvan Aljustrel placeras under “tillsyn och underhåll”. Samtidigt kommer zinkproduktionen från koppar/zinkgruvan Neves-Corvo att avbrytas fram till dess att zinkpriset återhämtar sig. Lunding Mining rapporterar för det tredje kvartalet i eftermiddag klockan 15.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.