Två skäl till dagens börslyft i Europa

De ledande Europabörserna handlas ovan nollstrecket på måndagsförmiddagen. Marknaden håller fortsatt ögonen på arbetet med det tredje räddningspaketet till Grekland och de senaste valutajusteringarna i Kina.

Londonbörsen handlas oförändrad medan Frankfurt och Paris noteras upp 0,5 respektive 0,6 procent.

Eurogruppen antog i fredags det grekiska räddningsprogrammet på 86 miljarder euro. Programmet behöver nu godkännas av flera nationella parlament, däribland det tyska underhuset Bundestag som röstar på onsdag. Förbundskansler Angela Merkel upprepade på söndagen att vissa skuldlättnader för Grekland, som en förlängning av lånelöptiderna, kan övervägas. Hon har vid ett flertal tillfällen tidigare gjort gällande att skuldnedskrivningar för landet är otänkbara.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde välkomnar det nya räddningsprogrammet men uppmanar samtidigt till “betydande skuldlättnader” för att valutafonden ska kunna delta, rapporterar Dow Jones Newswires.

“Jag har fortsatt åsikten att Greklands skuld har blivit ohållbar och att landet inte kan återskapa skuldhållbarhet enkom genom sina egna handlingar”, sade Lagarde i ett uttalande på fredagen.

Den kinesiska centralbanken PBOC fortsatte att justera valutan yuan på måndagen genom att, liksom i fredags, skriva upp riktvärdet för yuanen marginellt. Uppskrivningen för USD/CNY var i dag 0,01 procent till 6,3969. Under föregående vecka devalverades valutan tre dagar i rad. Banken uppgav samtidigt att man kan föra fler justeringar framöver.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors ekonomer skriver i en kommentar till Kinas devalvering av yuanen att valutajusteringen kan leda till dominoeffekter som kan skapa nytt deflationstryck i Europa och därmed försvåra Europeiska centralbankens uppdrag under de kommande kvartalen.

Norska IT-bolaget Evry har mot bakgrund av en otillfredsställande finansiell utveckling beslutat att kapa kostnaderna. På agendan står organisationsförändringar och personalneddragningar med 500-550 personer i Norge och Sverige. De årliga besparingarna kommer att uppgå till 400-500 miljoner norska kronor per år och kostnaden för programmet beräknas till 260-320 miljoner, vilket kommer att påverka tredje och fjärde kvartalet i år. Aktien handlas 0,7 procent högre på Oslobörsen.

Alstom stiger 5,6 procent på Parisbörsen efter uppgifter om att dess köpare General Electric inom kort kommer att säkra EU-godkännande för affären.

Franska Airbus stiger 1,1 procent på efter att indiska flygbolaget Indigo bekräftat köp av 250 flygplan av modellen A320.

Researrangören TUI, vars svenska varumärke är Fritidsresor, ökar 0,3 procent på Londonbörsen. Uppgifter i The Times pekar på att bolaget kan komma att avyttra sina verksamheter som är utanför kärnområdet, däribland varumärken som hotelbeds.com och Crystal Ski Holidays.

Private equity-aktörerna Altor och Bain Capital säljer fiskfoderproducenten Ewos till amerikanska Cargill. Ewos, med huvudkontor i Oslo, säljs för 1,35 miljarder euro.

På makroagendan inkom på förmiddagen statistik över handelsbalansen för EMU-länderna, EA19, som visade ett överskott på 26,4 miljarder euro i juni. I juni 2014 var överskottet 16,0 miljarder euro. Den icke-säsongsjusterade exporten var upp 12 procent i årstakt medan importen var upp 7 procent.

För EU redovisades ett överskott om 10,4 miljarder euro i juni, vilket kan jämföras med ett överskott om 2,0 miljarder euro för samma månad året före. Den icke-säsongsjusterade exporten var upp med 13 procent i årstakt medan importen var upp med 7 procent.

I eftermiddag släpper ECB veckostatistik över obligationsköpen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.