Tvåårslägsta för euron mot dollarn
Dollarn fick stöd av hyggliga amerikanska data. Intresset för pundet gynnades samtidigt av att Bank of England-ordföranden Mark Carney upprepade budskapet att tidpunkten för den första räntehöjningen rycker allt närmare.
Orderingången i USA över varaktiga varor var fortsatt svängig med anledning av juli månads stora flygplansorder. Utfallen för augusti var ungefär i linje med marknadens förväntan. Orderingången exklusive transportsektorn ökade med 0,7 procent.
Antalet nya arbetssökande i USA uppgick till 293.000 under förra veckan, vilket var något ljusare än väntat. Bloombergs undersökning över USA:s konsumentförtroende uppvisade dock en sjunkande indexnivå.
Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA sjönk preliminärt från 59,5 till 58,5 i september, vilket var aningen svagare än väntat.
Torsdagen bjöd även på svensk statistik. Producentpriserna var upp 2,7 procent i årstakt i augusti, enligt statistik från SCB. Utfallet var nära det förväntade.
Sannolikheten är ganska stor för att Riksbanken underskattar inflationen för slutet av år 2014 och 2015, bedömer Sven-Arne Svensson, chefsekonom vid Erik Penser Bankaktiebolag, med hänvisning bland annat till att den senaste tidens importprisökningar successivt väntas påverka konsumentprisindex uppåt under det närmaste året.
Hushållens lån ökade till 3.003 miljarder kronor i augusti, jämfört med 2.990 miljarder en månad tidigare. Takten i tillväxten för bankernas utlåning till hushållen ökade från 5,5 till 5,6 procent i augusti.
“Den ökade aktiviteten på husmarknaden är förväntad. Allt drivs av en högst fördelaktig finansiell situation för hushållen. Dessa villkor förväntas till stor del kvarstå även under 2015 och vi räknar därför med att kredittillväxten ökar ytterligare”, skrev Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea Markets.
Under morgonen sänkte Danske Bank sina tillväxtprognoser för Sverige något för såväl 2014 som 2015. Riksbanken förväntas avvakta med reporäntan och att en räntehöjning är motiverad först sommaren 2016. Riksbanken kan dessutom mycket väl behöva överväga kvantitativa lättnader, enligt Danske Bank.
Fler penningpolitiska åtgärder från ECB kan tvinga Riksbanken att följa efter, bedömer Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
“En fortsatt mycket expansiv penningpolitik från ECB talar för att svenska boräntor förblir låga länge än”, uppgav hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.