Tydlig återhämtning på USA-börserna

USA-börserna inledde tydligt uppåt på fredagen och återhämtade därmed något av torsdagens kraftiga fall.

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi har uppgett att Demokraterna och Vita huset har närmat sig ett avtal om ekonomiska lättnader för att hantera coronavirusets effekter.

Vid 15.15-tiden var Dow Jones storbolagsindex upp 3,7 procent till 21.925. Det bredare S&P 500-indexet hade stigit 3,9 procent till 2.575. Nasdaqs kompositindex ökade 3,9 procent till 7.482.

Under fredagseftermiddagen svensk tid uppgav USA:s finansminister Steven Mnuchin att Donald Trump tittar på ett betydande stimulanspaket, eventuellt genom en löneskattesänkning.

Den bakomliggande anledningen till den höga volatiliteten på marknaden kan ha att göra med investerarnas förhoppningar att en botten kan vara nådd, enligt investeringsfirman BCA Research.

”Det är ingen garanti för att marknaden kommer att återhämta sig de kommande dagarna, men det indikerar att vi har sett minst tre fjärdedelar av säljtrycket”, sade Mathieu Savary på BCA, rapporterade CNBC.

Bland enskilda bolag steg Apple runt 4 procent efter att Wells Fargo höjt rekommendationen för aktien till övervikt från tidigare jämvikt. Apple har nu öppnat alla sina 42 butiker i Kina, efter att ha helt stängt ned dem i tidigt februari på grund av coronaviruset.

Walt Disney annonserade att bolaget kommer stänga ned parker i södra Kalifornien under mars för att motverka spridningen av covid-19. Aktien steg 6,5 procent.

Klädkedjan Gap kom med stark rapport där vinsten per aktie kom in på 58 cent, vilket var 17 cent över förväntan. Bolaget varnade samtidigt för en negativ coronaeffekt på omsättning om 100 miljoner dollar med avseende på det första kvartalet i år. Marknaden handlade upp aktien drygt 12 procent.

Oracle avancerade 11 procent. Bolaget kablade ut en rapport där vinsten per aktie kom in 1 cent över väntade 96 cent. Omsättningen var även något högre än analytikerkonsensus.

Även oljan steg kraftigt på fredagen då WTI-terminen var upp över 4 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 8 punkter till 0,98 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Absolicon