Tysk vår

De tyska storföretagen har äntligen dragit upp tempot.Avknoppningar, sammanslagningar och andra strukturaffärer kommerslag i slag.

Det ser ut att gå trögt i Tyskland. Förbundskansler GerhardSchröder har stora problem med att få igenom sin reformbudgetoch krisen i Fjärran Östern har visat sig slå oväntat hårt motden tyska Asienexporten. Jättenationens BNP väntas inte öka merän drygt 1,5 procent i år. Finansminister Hans Eichel hartvingats skjuta upp sänkningen av bolagsskatten till år 2001.Ändå sjuder det faktiskt av optimism i näringslivet. De tyskaföretagen har – senkommet jämfört med till exempel sina franskakolleger – höjt takten.Här i Sverige märker vi det mest i alla uppköp. Fram till förnågra år sedan var det mest svenska företag, inte minst iskogsindustrin, som köpte i Tyskland. Nu går trenden åt andrahållet. Det senaste året har bolag som Schenker (BTL), Linde(Aga) och HDW (Kockums) spridit sina D-mark över svenskaaktieägare. Direktinvesteringarna i Sverige har fyrtiofaldigatsunder 1990-talet jämfört med decenniet innan. Tyskägda företagsysselsätter i dag 70.000 personer i Sverige.

Tempohöjning

Tempohöjningen i de tyska företagen har varit på gång ett tag.Ett tecken i tiden var Daimler-Benz köp av Chrysler i fjol. Inteens den Stuttgart-baserade motorkoncernen ansåg alltså att denkunde klara den globala konkurrensen helt på egen hand. I vårastogs ännu ett steg då Deutsche Bank beslöt att börja sälja ut endel av sina stora aktieposter i storföretag för att få losspengar till investeringar i kärnverksamheten. Banken köpte ivåras amerikanska Bankers Trust för tio miljarder kronor ochräknar med att spendera ytterligare 18 miljarder på andraförvärv i Europa. Även andra banker och försäkringsbolag avseratt släppa litet på sitt starka grepp om industriföretagen.

Produktion flyttas

Internationalisering är en stark trend. Under hela 1990-talethar storföretagen flyttat ut produktion från högkostnadsnationenTyskland. Inom bilindustrin är det i övervägande grad baraprestigemodellerna som alltjämt tillverkas i tyska fabriker.Volkswagen litar allt mer på sina tjeckiska och spanskaanläggningar och ambitionen är att skära ned produktionen iTyskland med ytterligare 20 procent. Till och med Mercedeslägger ut produktionen trots att detta fått konsekvenser förkvaliteten (de nya familjebussar som byggs i den amerikanskaSödern har plastiga interiörer).

Kuwaitiska ägare

Även i andra avseenden blir företagen globala. Hoechst är intesärskilt tyskt längre, sade härom året Jürgen Dormann, chef förden väldiga kemikoncernen. Vår största enskilda marknad är USA,vår kuwaitiske ägare har fler aktier än alla tyska aktieägaretillsammans och vår forskarkompetens finns över hela världen.För att möta konkurrensen har bolagen insett att de behöver blieffektivare. En metod är att göra ledningarna mindre topptunga.Företag som DaimlerChrysler och energikonglomeratet RWE skaexempelvis minska antalet medlemmar i sina koncernledningar. RWEska dessutom satsa 250 miljarder kronor på internationellaförvärv fram till år 2009.

Avreglering nyckel

Ett viktigt motiv för omdaningen är att Tyskland nu – äntligen -börjat avreglera. Inom detaljhandeln har den amerikanskamegakedjan Wal-Mart satt konkurrenterna under press. Därför harTengelmann, världens största familjeägda detaljhandelsgrupp, nubeslutat att samarbeta med konkurrenten Edeka.Teleavregleringen har sargat lönsamheten hos de etableradespelarna Siemens och Deutsche Telekom. Men bolagen har integnällt utan försökt göra något åt det hela. Siemens har bantatunder ett antal år, och vinsten ökade faktiskt 17 procent densenaste rapportperioden. Och Deutsche Telekom har vuxitutomlands, bland annat genom köpet nyligen av brittiskamobiloperatören One-2-One. På elsidan har kraftkonglomeratenVeba och Viag beslutat gå ihop för att rationalisera driften.Företagen har dessutom börjat göra något åt sin kapitalstruktur.Linde, som köpte Aga i somras, har genomförtaktieåterköpsprogram. Ett ännu bättre exempel är Mannesmann, som gåttallt mer i spagat med sin inriktning på verkstad respektive mobiltele.Ägarna beslöt härom veckan att dela koncernen och börsnoteramobildelen som leds av förre Teliachefen Lars Berg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.