Tyska banker börjar med negativa räntor från första euron

Tyska långivare inför negativ ränta för kundernas sparande från första euron, skriver Bloomberg.

Flertalet uppgifter om bankers negativa räntor har inkommit det senste året, dock har detta främst gällt insättningar på 100 000 euro eller mer. Nu börjar två långivare i Tyskland, Volksbank Raiffeisenbank Fuerstenfeldbruck och Kreissparkasse Stendal, med negativa räntor på vissa former av nytt sparande utan bindningstid, från första euron, skriver Bloomberg. En tredje långivare, Frankfurter Volksbank, är på väg att följa den andra två.

Långivarnas nya räntor ses som ett sätt att förbereda sig för fortsatt negativa ECB-räntor. I september sänkte den europeiska centralbanken depositräntan ytterligare, till -0,5 procent.

ECB sänker räntan – återstartar QE-program Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka depositräntan. 

– Dammluckorna är öppna. Vi kommer snart se en kedjereaktion. Banker som inte följer med negativa räntor kan bli översköljda med likviditet, säger Friedrich Heinemann, ekonom vid Zew-institutet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här