Tyskt Ifo-index sjunker oväntat

Tysklands Ifo-index för affärsklimat sjönk oväntat i januari, trots tecken på återhämtning i tillverkningsindustrin.

Tysklands Ifo-index, som mäter näringslivets förtroende i Tyskland, minskade oväntat i januari i stället för den ökning som väntades.

Indexet sjönk under januari till 95,9. Marknaden hade väntat en ökning till 97,0. Föregående månads utfall var 96,3.

”Detta berodde på företagens mer pessimistiska utsikter för de kommande månaderna. Däremot steg indikatorn för den aktuella situationen något. Den tyska ekonomin börjar året med ett försiktigt humör”, konstaterar tyska prognosinstitutet Ifo som presenterar statistiken.

Ifo noterar samtidigt att tillverkningen visar tecken på en återhämtning och affärsklimatet beskrivs ha förbättrats på ett tydligt sätt.

I en kommentar säger Klaus Wohlrabe vid Ifo att ekonomin sannolikt växer med 0,2 procent under första kvartalet i år, enligt Reuters. I fjärde kvartalet bedöms tillväxten ha varit 0,1 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.