Uber överklagar London-beslut – ”anmärkningsvärt och felaktigt”

Uber kommer att överklaga det uppmärksammade beslut som fattades av Londons transportmyndighet TFL på måndagen, uppger bolaget i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

I beslutet nekas Uber förnyad licens för att bedriva taxiverksamhet i den brittiska huvudstaden. Taxibolagets aktie handlades ned med 5 procent i den amerikanska förhandeln på måndagen.

Taxibolaget Uber har genomfört betydliga förändringar av verksamheten och vill bidra till att sätta standarden för säkerhet i branschen, säger Jamie Heywood, bolagets regionschef för Norra Europa.

”TFL:s beslut att inte förnya Ubers licens i London är anmärkningsvärt och felaktigt, och vi kommer att överklaga”, säger han.

Jamie Heywood trycker på att TFL ansåg att Uber var en pålitlig aktör för bara två månader sedan.

”Vi gör allt och lite till för att bibehålla denna status”, säger han vidare.

TFL uppgav i sitt beslut att myndigheten noterat ett ”mönster av misslyckanden” hos Uber, enligt ett uttalande från en talesperson för myndigheten, rapporterar flera medier.

Det amerikanska taxibolaget tilldelades under förra sommaren en 15-månaders licens från myndigheten Transport for London (TFL) som möjliggjorde verksamheten. Det är denna licens som nu löper ut och som alltså inte kommer att förnyas.

Uber har även tidigare, innan det senaste förnyandet av licensen, fått tillståndet indraget av TFL. Myndigheten uppgav i samband med att licensen återtogs att Ubers ”inställning och agerande demonstrerar bristande ansvarstagande från bolagets sida”.

Förseelser som Uber anklagades för av myndigheten inbegrep hur förares hälso- och icke-kriminella status säkrades, en underlåtenhet att rapportera allvarlig brottslighet relaterad till verksamheten samt bruk av teknik som möjliggör bedrägerier.

Beskedet innebär att Uber riskerar att försvinna som taxialternativ från en av de viktigaste marknaderna globalt. Verksamheten väntas kunna fortsätta under processen efter ett överklagande.

”För våra 3,5 miljoner resenärer och 45.000 licenserade förare som förlitar sig på Uber i London kommer vi fortsätta verksamheten som vanligt, och göra allt vi kan för att lösa situationen tillsammans med TFL”, fortsätter Uber-chefen.

Ubers verksamhet i London har likt i många andra av världens storstäder mötts av häftig kritik från konventionella taxiaktörer, som i London verkar i stor skala med de ikoniska så kallade ”black cab”-bilarna. Konkurrensen har dock tätnat även utöver Ubers verksamhet sedan estniska Bolt, franska Kapten och indiska Ola på senare tid tilldelats licens.

Ubers aktie noterades på New York-börsen i våras och har sedan dess rasat med runt 30 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.