UBS bötfälls för Puerto Rico-obligationer

Fyra tjänstemän från Puerto Rico förhördes på tisdagen av en panel i senaten kring en potentiell väg ut ur den skuldkris som den lilla ön befinner sig, skriver The New York Times. Samtidigt gick SEC och finansregulatorn Finra ut och bötfällde banken UBS på 34 miljoner dollar för deras hantering av fonder innehållande obligationer utgivna av Puerto Rico.

UBS Puerto Rico anses ha misslyckats med att påvisa riskerna med de obligationer som gavs ut under 2008. UBS lyckades först inte sälja de på marknaden och paketerade därför obligationerna i fonder som sedan marknadsfördes.

UBS erkände inte att de begått några fel, men valde ändå att ingå en förlikning.

I samband med utfrågningen sade panelen, som leddes av Utah-senatorn Orrin G. Hatch, att siffrorna som tjänstemännen hänvisade till uppfattades som alltför luddiga för att övertyga lagstiftarna om att hjälp är berättigad. Liknande kritik framfördes även mot den plan för hur pengarna ska spenderas.

”Det är bäst att vi får rätt information, annars kommer inget att hända”, sade senator Hatch varnande.

Hatch, som är för övrigt även ordförande i senatens finansutskott, medgav dock att han sympatiserade med den situation som ön befinner sig i men att mer detaljer behövdes kring orsaken och strukturen som är hänförlig till skulden.

Från de puertoricanska tjänstemännens sida var det den moraliska aspekten som de valde att hänvisa till främst, med betoning på att ön inte är ute efter en räddningsaktion utan snarare att det är USA:s plikt att bistå med hjälp. Klagomål mot ett antal federala lagar och program som enligt dem missgynnade ön togs också upp för diskussion med önskemål om ändring. Något som även Hatch samtyckte till.

”Jag vill hjälpa er. Jag tror inte att Puero Rico behandlas rättvist. Men vi måste få riktigt bra information för att hjälpa er”, sade Hatch.

Puerto Ricos skuldberg uppgår till massiva 72 miljarder dollar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.