UBS: Schweiz går med på förlustgaranti för Credit Suisse

Storbanken UBS och den schweiziska regeringen undertecknade på fredagen ett avtal för att täcka upp till 9 miljarder schweiziska franc i förluster avseende dess nödövertagande av Credit Suisse.
UBS: Schweiz går med på förlustgaranti för Credit Suisse - Credit Suisse UBS
Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

Garantierna kommer dock först att träda i kraft om förluster från försäljningen av Credit Suisse-tillgångar överstiger 5 miljarder franc.

Avtalet kommer med olika villkor, inklusive ett krav på att UBS behåller sitt huvudkontor i Schweiz, sade regeringen i ett uttalande. Vidare kommer de statliga pengarna inte att komma gratis, utan UBS måste betala olika etablerings- och underhållsavgifter samt premier på alla uttagna pengar.

Stödpengarna gjordes tillgängliga av regeringen för att underlätta det akuta övertagandet av Credit Suisse, vars kollaps riskerade att utlösa en global finanskris.

Avtalet träder i kraft när övertagandet av Credit Suisse har slutförts, vilket förväntas ske den 12 juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.